1 min leestijd
Door

Mijn zelfgemaakte halsband past niet! Hoe kan dat?

Een heel vervelend scenario: je hebt van tevoren goed gemeten en nu blijkt de halsband alsnog de verkeerde maat te hebben. Hoe kan dat? En hoe kun je dit voorkomen?

Allereerst een algemene tip die altijd handig kan zijn. Twijfel je of de halsband wel groot genoeg zal zijn? Zorg dan voor wat extra ruimte in de opzet door middel van een extra “loopje” (zie foto). Heb je de extra ruimte uiteindelijk niet nodig? Bij het afwerken kun je de extra lus zo wegwerken dat deze niet meer zichtbaar is.

Extra lusje bij de paracord opzet zodat je de lengte van je project nog iets kan aanpassen

1. Opzetdraden staan (te) strak

Knoop jij heel strak? Dan kan het zijn dat de opzetdraden steeds iets meebewegen met de knopen en hierdoor niet meer de juiste, rechte lengte hebben. Hierdoor worden de opzetdraden uitgerekt en zodra je het knoopwerk van de knoopplank afhaalt, veren de draden terug en dan ‘krimpt’ de halsband.

Het kan zijn dat je zo strak knoopt dat je je werk al eerder van de jig af moet halen, omdat de opzetdraden teveel naar links en rechts getrokken worden en de opzet hierdoor te kort is geworden voor de stand van de jig.

Strak knopen kan dus een probleem zijn, maar hoe houd je hier rekening mee? Je kunt na het opzetten van de lengte je jig heel strak spannen en hiermee voorkomen dat de opzetdraden met de knopen mee kunnen bewegen. 

Je kunt er ook voor kiezen om je opzet iets langer te maken, omdat je weet dat je strak knoopt. Voor een halsband van 26 cm kun je dan bijvoorbeeld 0,5 cm extra gebruiken en voor een halsband van 58 cm wel 2 cm extra.

2. Tussendoor van de jig afgehaald

Wellicht heb je je werk halverwege van de jig gehaald, om welke reden dan ook. Later heb je je werk weer teruggeplaatst, maar niet op de gelijke lengte. Dan krijgt je halsband niet de juiste maat. Zorg ervoor dat je, wanneer je je knoopwerk tussendoor van de knoopplank afhaalt, de opzetlengte echt heel goed controleert!

3. Wisselingen in halsomvang

Had je de juiste maat en past de halsband opeens toch niet? Het kan zijn dat de hond zijn keel opzet, omdat hij de halsband niet om wil, maar het kan ook dat de vacht is veranderd.

Een zomervacht is vaak dunner dan een wintervacht. Helemaal bij honden zoals Akita Inu’s of Klee Kais kun je centimeters verschil merken. Zulke verschillen kun je het beste opvangen door gebruik te maken van een adapter: een gesp in combinatie met een strook leer of biothane.

Blauwe, verstelbare halsband met gouden details met een leren adapter als sluiting

4. Andere materialen

Heb je materialen van verschillende diktes of kwaliteit gebruikt? Dan kan het zijn dat hierdoor het geheel dikker is geworden en de halsband dus te klein is. Wanneer je creatief aan de slag gaat met glimmend touw, leer, katoen of simpelweg verschillende types Paracord, krijg je ook andere afmetingen. Je knoop kan kleiner, smaller, flexibeler of zelfs te groot worden.

Ga je met verschillende materialen werken? Knoop dan van tevoren proefstukjes. Knoop een stuk van 10 cm met het gebruikte koord in de instructies en daarna met alle alternatieve materialen. Niet alleen de dikte van het materiaal kan verschillen opleveren, maar ook de verschillende eigenschappen van de materialen kunnen zorgen voor een ander eindresultaat.

Dit is een kwestie van spelen en oefenen, hier is geen vaste formule voor. Mijn tip is dus: neem een restje en ga ermee oefenen, ga knopen perfectioneren en kijk hoeveel dikker of dunner je knoop is in vergelijking met tutorials.

5. Platte lengte vs. omtrek

Zoals in eerdere blogs al kort aangehaald, is het belangrijk dat je bij het meten uitgaat van de omtrek van de halsband en niet van de platte lengte. Op de afbeelding hieronder zie je twee halsbanden die in de lengte exact even lang zijn.

Twee paracord banden naast elkaar met dezelfde totale lengte

Twee halsbanden om een gele meettoren heen om te meten wat de binnenmaat van de banden isDeze banden hebben precies dezelfde lengte, maar je ziet op de afbeelding met de meettoren dat ze niet dezelfde binnenmaat hebben. De halsband met de cobraknoop heeft een binnenmaat van 44 cm, terwijl de band met Luna’s Fly Trap 42 cm is. Doordat de gebruikte knopen een verschillende dikte hebben, wordt de binnenmaat ook anders. Hier lees je meer over de dikte van de knoop.

De platte lengte van de halsband zegt dus niet alles. Het is belangrijk om daarom de maten te baseren op de omtrek van de hondenhalsband. Dit is gemakkelijk te meten met bijvoorbeeld het Halsbanden Meetlint van FSTS. Deze zet je in een gesloten oude halsband en je kunt meteen de juiste waarde aflezen. Zorg dat je hierbij niet duwt of trekt, maar het lint gewoon langs de binnenkant legt.

Met deze waarde kun je gaan berekenen wat de knooplengte van je halsband moet worden. Dat kun je doen door de Jig formule te gebruiken.

Deze post delen

Meer posts van Halsband

Meer posts van Techniek

Meer posts van Tips & Tricks

Meer posts van Popular

Terug naar overzicht