1 min leestijd
Door

Dikte van een paracord knoop: welke invloed heeft dat?

Wanneer je een halsband maakt, is het natuurlijk belangrijk dat de hond deze uiteindelijk ook echt past. En misschien heb je er nog nooit over nagedacht, maar de dikte van de knoop heeft een grote invloed op de maat van de halsband.

Waarom is knoopdikte belangrijk?

Hoe dikker een knoop, hoe kleiner de omtrek van de binnenrand in verhouding zal zijn. Dit is te vergelijken met het strekken en buigen van je hand. Wanneer je je hand buigt, zie je dat aan de buitenkant je vel strakker komt te staan en dat er aan de binnenkant meer rimpels komen. 

Dit werkt ook zo bij halsbanden: wanneer de halsband dicht zit, staat de buitenkant strakker en komt het materiaal aan de binnenkant dichter op elkaar te zitten.

2 paracord hondenhalsbanden met dezelfde lengte wanneer plat

Zoals op bovenstaande foto te zien is, hebben de twee halsbanden plat dezelfde lengte. Je kijkt hierbij naar de totale lengte, zonder de pin van de mannelijke zijde van de buckle mee te rekenen.

De foto hieronder laat zien dat wanneer je de banden sluit en meet (in dit geval met een meettoren), de bovenste band een kleinere binnenmaat heeft (42 cm) dan de onderste band (44 cm). Dit komt dus doordat de knoop bij de bovenste halsband dikker is.

2 paracord halsbanden vergeleken op een meettoren

Andere factoren knoopdikte

De dikte van de band is ook afhankelijk van de precisie waarmee wordt geknoopt: bij het maken van veel foutjes kan de dikte van de band anders uitvallen. Ook de manier waarop je uiteindes verwerkt of het toevoegen van extra elementen zoals kralen zijn van invloed op de dikte van de uiteindelijke band.

Een ander element om rekening mee te houden is hoe strak je knoopt. Als je heel strak knoopt, buigt de band minder makkelijk en is deze aan de binnenkant dus kleiner. De opzet en de afwerking hebben hetzelfde effect: bij een brede opzet is meer touw verwerkt en hierdoor is ook het startgedeelte dikker. Hetzelfde geldt bij de afwerking. Dit zorgt beide weer voor een kleinere binnenmaat. 

Welke dikte heeft jouw knoop?

Bij veel knoopinstructies staat de gemiddelde dikte van de knoop aangegeven. Dat is heel fijn, want deze waarde kun je gebruiken in de jig formule (Halsomvang + (3,14 * dikte knoop in centimeters) = totale lengte). Hier vind je meer uitleg over de jig formule

Heb je veel ervaring met knopen? Dan kun je waarschijnlijk goed inschatten hoe jouw persoonlijke technieken de dikte beïnvloeden (persoonlijke afwijkingen gaan over hooguit enkele millimeters, het betreft nooit een centimeter of meer).

Maar twijfel je nog hoe de knoop zal uitvallen met jouw knooptechniek? Dan kun je het beste een proefstukje knopen. 

Zelf je knoop meten

Knoop dan een stukje van 10 centimeter, zodat je zelf kunt meten hoe dik de knoop wordt als jij hem knoopt. Het meten kun je het beste doen door een schuifmaat te gebruiken. Schuif de schuifmaat open zodat de knoop ertussen past zonder druk uit te oefenen. Lees vervolgens de dikte af. 

Dikte van een halsband meten met een schuifmaat

Geen schuifmaat bij de hand? Dan kun je dit ook meten door het proefstuk op de rand van een tafel te leggen. Hier leg je dan een hard, maar licht en dun plankje op (hout of een stevig stuk karton). 

Leg het plankje erop zonder te drukken en zorg ervoor dat het recht ligt. Meet vervolgens met een meetlint of liniaal de afstand tussen de tafel en het plankje. Hiermee kun je de dikte preciezer aflezen dan bij het gebruik van alleen het losse meetlint.

Lengte halsband berekenen

Nu je weet hoe dik de knoop is wanneer jij deze maakt, kun je deze waarde gebruiken om met behulp van de jig formule te berekenen hoe lang jouw halsband moet worden. Je kunt ook gelijk kijken hoeveel centimeter van elk touw je hebt gebruikt, dan kun je vervolgens uitrekenen hoeveel meter je per kleur nodig hebt. 

Je kunt hiervoor ook de “Calculator” gebruiken: deze berekent voor jou de benodigde lengtes per kleur. Deze tool kan je terugvinden in de Matchmaker.

Lengte berekenen van je Paracord knoopwerk in de MatchMaker

Deze post delen

Meer posts van Techniek

Meer posts van Popular

Terug naar overzicht