1 min leestijd
Door

Hoe gebruik je de jig formule?

De zogenoemde Jig formule wordt door een grote groep creatievelingen gebruikt bij het maken van halsbanden, armbanden en andere Paracordprojecten die een ronde vorm hebben. Maar hoe gebruik je deze formule eigenlijk?

De lengte bepalen van je knoopwerk hangt van allerlei verschillende factoren af. Je kunt meer vinden over deze factoren in de blogpost over de dikte van een halsband en in de post over het meten van een hondenhals. 

De jig formule kan erg helpen in het bepalen van de lengte voor je halsband. Gebruik de formule om te weten hoe lang je totale project in centimeters moet worden.

De jig formule 

Dit is de formule: 

Halsomvang + (3,14 * dikte halsband) = totale lengte

We nemen als voorbeeldknoop de Benno’s Happiness. Deze heeft een dikte van ca. 1,2 cm. De ingevulde formule voor een halsband voor een hond met een halsmaat van 45 cm ziet er zo uit:

45 + (3,14 * 1,2) = 48,77 = 49 cm

Stel, je gebruikt voor deze halsband een Alu-Max buckle van 25 mm. Deze is 6 cm lang. De lengte van de sluiting trek je nu af van de lengte voor de gehele halsband.

49 cm - 6 cm = 43 cm 

Je weet nu dat de totale lengte van je project 49 cm is (inclusief sluiting) en dat de opzet van het knoopwerk zelf 43 cm moet zijn. 

Hoeveel touw heb je per kleur nodig?

Nadat je de te knopen lengte hebt bepaald, kan je gaan berekenen hoeveel touw je per kleur nodig hebt. De benodigde lengte van elk touw is afhankelijk van de knoop die je gaat maken. De waardes die hiervoor bij handleidingen gegeven worden, zijn ook altijd weer afhankelijk van de knoopstijl van de persoon die deze heeft berekend. Het is daarom aan te raden om altijd te zorgen iets meer te hebben dan strikt noodzakelijk volgens de instructies (bijv. 50 cm extra) wanneer je een knoop voor de eerste keer maakt. 

Berekenen

Wil je zelf berekenen hoeveel je nodig hebt? Dat kan je doen door een stukje van 10 cm te knopen en dan uit te rekenen hoeveel touw je hiervoor gebruikt hebt. Als je dit dan deelt door 10, weet je hoeveel touw je nodig hebt voor 1 cm knoopwerk. Wanneer je dan een nieuw project start, kun je dat getal vermenigvuldigen met de opzetmaat (lengte van je gehele halsband min lengte van de sluiting) om te berekenen wat je nodig hebt. 

Wil je dit niet zelf uitrekenen? Dan kun je de calculator tool gebruiken. Deze berekent welke lengte je moet knopen én hoeveel cm je per touw nodig hebt.calculator nl

Deze post delen

Meer posts van Paracord

Meer posts van Tips & Tricks

Terug naar overzicht