2 min leestijd
Door

Alles wat je over BioThane® moet weten

Je komt het overal tegen: BioThane hondenlijnen, halsbanden of een BioThane hoofdstel. Maar wat is BioThane coated webbing precies? Wanneer kies je voor BioThane webbing in plaats van leer? In deze blog krijg je antwoord op al jouw vragen over onze producten van BioThane USA®.

Wat is BioThane®?

BioThane is een materiaal dat wordt gebruikt in de paarden- en hondenwereld. Het is een alternatief voor leer. Zo kun je teugels voor je paard maken van BioThane in plaats van leer. Door de ruime kleurkeuze en diverse breedtes kan het materiaal voor veel verschillende projecten gebruikt worden.

Wat is het BioThane materiaal?

Waarvan is BioThane gemaakt? BioThane bestaat uit een sterke polyester webbing met een laagje (coating) van TPU of PVC. De kracht van BioThane zit in de webbing aan de binnenkant, de buitenlaag beschermt die webbing. Hierdoor gaat de webbing langer mee, neemt het geen vocht op en is het makkelijk schoon te maken.

BioThane Beta golden copper glamour en paars

Wat is BioThane Beta?

Beta is de naam voor een van de coatings die BioThane kan hebben. De Beta coating is gemaakt van PVC. PVC Webbing en de bekendste BioThane producten hebben deze coating. Populaire Beta BioThane kleuren zijn… Sage Groen, Teal en Blauw.

Naast Beta BioThane is BioThane Round en BioThane Super Flex voorzien van de Beta coating. Daarom worden ‘Beta’ en ‘BioThane’ vaak in één adem genoemd. BioThane USA Gold Beta

Wat is BioThane Gold?

De eerste BioThane producten die op de markt verschenen hadden een Gold coating. BioThane Gold is ook polyester webbing, maar met een andere coating dan Beta. De Gold coating bestaat uit TPU. Het praktische verschil tussen deze coating en de Beta coating is het handgevoel, zo is Beta gladder. Als je een rol BioThane Gold met TPU coating afrolt, kan het zijn dat de buitenkant iets aan elkaar plakt. Daarnaast ziet het er anders uit: Beta is mat en Gold glanst. Populaire kleuren van BioThane Gold zijn Pink Camo Translucent en Orange Camo Translucent. De kracht van het product zit in de webbing en niet in de coating, dus de breekkracht van BioThane Beta en Gold is hetzelfde.

Wat is het verschil tussen PVC en TPU?

Het belangrijkste verschil tussen PVC en TPU is dat er bij PVC chroom is verwerkt en bij TPU niet. Chroom zorgt ervoor dat het plastic hard wordt. Dus PVC is iets harder dan TPU. Het tweede verschil is dat TPU beter tegen UV straling kan en sterker is dan PVC, waardoor de coating meer kan hebben.

BioThane Gold Translucent Roze

BioThane Super Heavy en BioThane Super Flex

BioThane Super Heavy is BioThane Beta met een extra dikke coating. Hierdoor is het stugger. BioThane Super Flex is BioThane Beta met een dunnere laag coating. Daarom is BioThane Super Flex een stuk flexibeler. De webbing is bij beide varianten hetzelfde als bij BioThane Beta en Gold, dus er is geen verschil in breekkracht.

BioThane Adjustable

BioThane Beta Adjustable is gemaakt voor naaiprojecten. Het voelt zacht aan, ideaal voor zowel uw handen als de vacht van uw huisdier. De opmerkelijke flexibiliteit van dit materiaal maakt je halsbanden gemakkelijk verstelbaar.

BioThane Leather Weight

BioThane Leather Weight is speciaal, omdat karaktereigenschappen als de dikte, het handgevoel en de uitstraling erg in de buurt komen van leer. Met dit BioThane worden bijvoorbeeld broekriemen gemaakt.

Vervaagt de kleur van BioThane?

Ja, wanneer BioThane veel blootgesteld wordt aan UV-straling, dus aan zonlicht, kan de kleur vervagen. Het is hierin ongeveer gelijk aan het vervagen van de kleur van nylon paracord. Zoals eerder benoemd, is dit vooral bij BioThane Beta het geval. BioThane Gold kan hier beter tegen.

UV Printed BioThane

Paracord.eu is de enige in Nederland die UV Printed BioThane aanbiedt per meter. Onze grafisch vormgever ontwerpt unieke printjes die vervolgens op wit BioThane ‘Beta’ gedrukt worden. Het assortiment wordt regelmatig aangevuld met nieuwe printjes en hier en daar seizoensgebonden limited editions. Ze zijn perfect om een adapter van te maken of als handvat aan je PPM hondenlijn. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste printjes? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

UV Printed BioThane per meter paracord.eu

Waarvoor kan BioThane gebruikt worden?

BioThane kan voor allerlei doeleinden gebruikt worden. In de DIY-wereld zie je het vooral voor honden- en paardenproducten. Je kunt bijvoorbeeld tuigjes, muilkorven, halsbanden, sleeplijnen, halsters en teugels maken van BioThane. Het wordt ook gebruikt voor delen van projecten, zoals een adapter bij een hondenhalsband van paracord, of als handvat aan een hondenlijn. BioThane Round 6 mm of BioThane Round 8 mm lenen zich, naast BioThane Beta of BioThane Gold, prima voor het maken van zo’n hondenlijn.

Is BioThane veilig voor dieren? 

Ja, BioThane kan zonder problemen bij dieren gebruikt worden. Het is veilig als product op de huid van dieren. Let op, BioThane is met chemische processen gemaakt, dus we kunnen geen veiligheid garanderen wanneer je beestje er uitgebreid op kauwt.

BioThane vs leerIs BioThane beter dan leer?

BioThane wordt gezien als een vegan vervanger van leer. Maar wat is het verschil tussen leer en BioThane?

BioThane vs leer in verwerken

We verwerken BioThane en leer allebei met leergereedschap. Dat kan prima, maar je zult meer kracht moeten zetten als je werkt met het stugge BioThane dan wanneer je de tools gebruikt met zacht leer. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat de gereedschappen sneller slijten als je ze gebruikt voor BioThane.

BioThane en leer kun je allebei prachtig versieren met Angelus leerverf. In deze blog van onze ambassadeur Mashdogs leer je hoe je met de juiste voorbereiding en afwerking leuke patroontjes op je project kunt spatten. Let op dat je de Angelus verf in dunne laagjes aanbrengt. Anders hecht de verf niet goed aan het BioThane of het leer en zal het loslaten. Dit kun je uitstekend doen met onze Angelus Lege Verfstiften.

BioThane vs leer in gebruik

Weersomstandigheden

BioThane kan beter tegen allerlei weersomstandigheden dan leer. BioThane is bestendig tegen zout water en dat is de reden dat jachthonden vaak BioThane halsbanden dragen. Let wel op dat zout water niet bevorderlijk is voor accessoires. Spoel en droog je BioThane product goed af nadat het vies is geworden. Leer wordt, in tegenstelling tot BioThane, zwakker wanneer het nat wordt en kan dan makkelijker scheuren. Juist bij de gaten voor de holnieten en het stiksel is die kans groot.

Gevoel op de huid

Een nadeel van BioThane is dat het kan irriteren op de huid. Het materiaal ademt niet en is relatief hard. Wanneer het product lang gedragen wordt door een kortharige hond of onder de oksel bij een tuigje, kan dit schuren en irriteren. Een ander voorbeeld is paardenteugels. Met teugels van BioThane ontstaan er sneller blaren op je hand dan met leren teugels. Leer is een natuurlijk product dat ademt en flexibel is. Daarom schuurt en irriteert dat minder dan BioThane.

BioThane vs leer in duurzaamheid

Het materiaal BioThane is niet te recyclen of natuurlijk af te breken. Het is een chemisch product, omdat het door middel van chemische processen gefabriceerd is. De webbing en de coating zijn verschillend materiaal en kunnen niet gescheiden worden. Leer kun je natuurlijk afbreken en goed hergebruiken, hetzij als een ander soort product. Denk aan schoenen die gemaakt zijn uit leren autobekleding. Leer heeft dus een gunstiger afbreekproces en er zijn simpelweg meer recycleopties dan bij BioThane.

De levensduur van BioThane en leer is redelijk gelijk. Het speelt mee hoe het materiaal bevestigd is, bijvoorbeeld welke accessoires en technieken je gebruikt bij het maken van een hondenlijn. Daarnaast ligt het aan hoe je het product onderhoudt en in welke mate je het gebruikt. Als het leer veel met water in aanraking komt, kan het wel significant minder lang meegaan dan Biothane.

BioThane halsband inspiratie

BioThane® of een Coated Webbing?

Alles wat bij ons ‘BioThane’ heet, is het officiële US BioThane®. We bieden daarnaast de variant ‘PVC Coated Webbing’ aan. Het verschil tussen BioThane en PVC Coated Webbing is dat de PVC Coated Webbing iets stugger is. Een uitzondering hierbij is HEXA Coated Webbing, dit is nog soepeler dan het ‘Beta’ BioThane.
PVC Coated webbing is een betaalbaar alternatief als je wilt werken met webbing met een klein budget.

Deze post delen

Meer posts van Tips & Tricks

Meer posts van Biothane

Terug naar overzicht