1 min leestijd
Door

Maak zelf een Biothane adapter met een handige mal | Tutorial

Bij het maken van paracord halsbanden kan het fijn zijn een Biothane adapter te gebruiken. Hiermee maak je de halsband verstelbaar in maat. Hier zie je hoe je zelf zo'n biothane adapter maakt.

Paracord halsband met biothane adapter en zilveren fournituren Een adapter is ideaal om je project verstelbaar te maken. Zo'n Biothane sluiting zie je vooral veel gebruikt worden bij zelfgemaakte halsbanden, bijvoorbeeld bij geknoopte halsbanden van paracord.

Wat heb je nodig voor een biothane adapter?

Voor de adapter van 25 mm biothane gebruik je deze materialen: 

Maak jij een adapter met biothane in een andere breedte? Dan pas je daar natuurlijk de materialen qua maat op aan.

Deze hulpmiddelen gebruiken we hierbij: 

Voor het maken van de gaten in het biothane en het vastzetten van de klinknagels wordt hier dus de spindel gebruikt. Heb je geen spindel? Je kunt dit ook doen met de hand met hulpmiddelen van Ivan.

Uiteinden knippen

Je kunt ervoor kiezen om de kanten van het biothane schuin af te knippen, rond af te knippen of alleen de hoekjes af te knippen. Dit is puur een kwestie van smaak, dus het heeft geen invloed op de rest van de adapter.

Strook biothane met rechte uiteinden

Uiteinden van biothane afgeknipt in ronde vorm

Gaten aftekenen op het biothane

Om je adapter zo netjes mogelijk te maken, is het handig om eerst af te tekenen waar de gaten moeten komen in het biothane. Een adapter mal is hierbij een ideale tool, hiermee markeer je gemakkelijk de juiste plaatsen zonder zelf eerst te hoeven meten waar de gaatjes moeten komen.

Op de foto hieronder zie je de mal. Hierop wordt ook aangegeven op welk gedeelte je het biothane moet dubbelvouwen en waar de accessoires moeten komen.

Hoe je de mal voor biothane adapter gebruikt

 

Manier waarop het biothane in de mal komt te liggen

Neem het stuk biothane en leg deze in de mal. Zorg dat de randen van de mal en het biothane gelijk liggen. Je zal merken dat het uiteinde van het biothane net buiten de mal ligt.

Draai de mal met het biothane om. Maak nu een kleine stip in het midden van elk gat met je pen of stift, om aan te duiden waar de uiteindelijke gaatjes moeten komen. Probeer zo goed mogelijk in het midden te stippen.

Stippen op biothane tekenen om te zien waar gaten gemaakt moeten worden

Gaten ponsen in het biothaneTwee lagen biothane om te voorkomen dat de holpijp het aambeeld beschadigd

Nu je het biothane voorzien hebt van markeringen ga je de gaten ponsen. Hier gebruiken we een spindel, maar zoals eerder genoemd kun je dit ook handmatig doen met Ivan tools.

Met de spindel pons je de gaatjes op een snelle en efficiënte manier. Leg een extra laagje biothane of leer onder het biothane van de adapter, zodat je aambeeld en holpijp zo min mogelijk beschadigt.

Pons de gaatjes op de plek van de markeringen die je op het biothane hebt aangebracht.

Er is ook een speciale spindelmal beschikbaar. Hierbij leg je de mal zelf op de spindel. Zo kun je de gaten gemakkelijk in een rechte lijn ponsen.

Gaatjes geponst in het stuk biothane

Zijn de gaatjes niet mooi genoeg? Dan kun je eventueel een paracord naald verwarmen en deze in het gat houden om het overige polyester weg te smelten. Let op: gebruik nooit een directe hittebron (zoals een aansteker) op biothane. De stoffen die hierbij vrijkomen zijn namelijk giftig.

Gaten in biothane mooier maken

Fournituren toevoegen en biothane vastmaken

Nadat je alle gaten hebt geponsd, ga je de metaalwaren (of 'fournituren') toevoegen. Schuif eerst de D-Ring en daarna de Tri-Glide over het biothane.Schuif de tri-glide en D-ring op de juiste manier over het biothanede ronde kant van de D-ring en de lege opening van de tri-glide wijzen naar buiten

Vouw nu het kortste stuk biothane dubbel waardoor de fournituren als het ware 'opgesloten' zitten in de biothane lus. Zorg ervoor dat de gaten die de fournituren insluiten recht op elkaar liggen De ronde kant van de D-ring en de lege opening van de Tri-glide wijzen dan naar buiten. 

Wanneer je met boekschroeven werkt, is het nu een kwestie van de vrouwelijke kant door de gaten te steken, er een druppel Loctite in te doen en de mannelijke kant er dan stevig op te bevestigen.holnieten op elkaar gedrukt met spindel

In dit voorbeeld gebruiken we holnieten met een kap van 10 mm. Deze zetten we vast m.b.v. de spindel en de bijbehorende stempelset van 10 mm.

In deze video zie je hoe je de spindel gebruikt om de holnieten te bevestigen.

 

Gesp toevoegen 

Je adapter is nu zo goed als klaar! Het enige dat je nog rest te doen, is de gesp, of belt buckle, toevoegen.

Biothane adapter met alle accessoires, klaar voor gebruik

Toch niet echt jouw ding om dit zelf te maken? Gelukkig zijn de biothane adapters ook kant-en-klaar te verkrijgen!

Deze post delen

Meer posts van Tutorial

Meer posts van Tips & Tricks

Meer posts van Biothane

Terug naar overzicht