2 min leestijd
Door

Alles wat je over de spindel moet weten

Waarom zou je ervoor kiezen een spindel te gebruiken in plaats van andere tools? En wat komt er allemaal bij het gebruik van zo’n spindel handpers kijken? Dit is wat een spindel kan en hoe hij werkt.

Werk je regelmatig met leer, biothane of webbing? Dan heb je misschien al eens gehoord van een “spindel” of “handpers”. Met dit hulpmiddel kun je eenvoudig gaten maken in materialen als leder en biothane en kun je ook gemakkelijk holnieten of drukknopen veilig vastzetten.

Wil je alleen weten hoe de spindel werkt? Ga dan gelijk door naar de video aan het einde van het artikel.

Spindel handpers met holpijp en biothane

Waarvoor gebruik je een spindel?

Een spindel heeft dus meerdere functies. In de honden- en paardenwereld wordtKlinknagel in leren poepzakjeshouder hij vooral gebruikt bij het maken van halsbanden, lijnen, adapters en halsters. 

Met de spindel maak je dan de gaatjes in het leer of biothane, om vervolgens de holnieten, drukknopen of zeilringen met deze zelfde spindel vast te zetten. 

Bij het maken van bijvoorbeeld broeksriemen en tassen wordt de spindel eveneens gebruikt. Ook daar gaat het dan om eenvoudig de gaatjes te maken en de bijpassende accessoires veilig te bevestigen.

Voordelen van een handspindel

Het gebruik van een spindel in plaats van losse stempels of perforators heeft voordelen. Een aantal hiervan op een rij.

Gebruik is eenvoudig

Klinknagels bevestigen met de hand bevestigen met stempel, aambeeld en hamerWerken met alternatieve tools zoals een perforator of een slagstempel vereist een zekere behendigheid. Het kan best wat tijd en kracht kosten om de gaten te maken en de klinknagels te bevestigen op een veilige manier.

Bij de spindel hoef je als enige handeling de hendel opzij te trekken en dan is het gat geboord of de holniet bevestigd. Dat is heel eenvoudig én het scheelt tijd.

Weinig kracht nodig

Deze spindel handpers is niet alleen handig en tijdbesparend, maar het is ook erg toegankelijk omdat er weinig kracht bij komt kijken. Werken met een spindel is daardoor geschikter als je bijvoorbeeld minder kracht in je handen hebt. 

Spindel is heel precies

Gereedschap dat je nodig hebt om klinknagels te bevestigen met de handHolnieten vastzetten met de hand is vaak niet makkelijk. Je maakt dan gebruik van een hamer, slagstempel, aambeeld en onderplaat. En dan moet je ook nog genoeg kracht in je armen hebben én de juiste techniek onder de knie hebben.

Met de juiste techniek is het zeker mogelijk ook met de hand te bevestigen. Toch is het werken met de hand foutgevoeliger, waardoor de holnieten schuin kunnen komen te zitten.

Klinknagel die scheef bevestigd isWanneer de holnieten schuin bevestigd zijn, wordt de kracht die erop uitgeoefend wordt niet gelijk verdeeld. Daardoor kunnen ze sneller losschieten. Daarnaast kan er makkelijker vuil in komen en daardoor kan een scheve holniet ook sneller gaan oxideren.

Met de spindel heb je dit probleem niet. De handpers doet al het werk voor je en de holniet komt niet snel schuin te zitten. Dit is ook praktisch wanneer je soms wat onhandig bent: je kunt niet meer op je eigen handen slaan ;)

Veilige en stevige bevestiging

Wanneer je de spindel op de juiste manier en met de juiste accessoires gebruikt, bevestig je holnieten veilig en stevig. Doordat de spindel een neerwaartse kracht uitoefent en je de juiste slagstempels gebruikt, wordt de holniet op precies de goede plek in elkaar geperst.

Met een spindel is het makkelijker om met de gecontroleerde ‘zwaai’ van de hendel de holnieten steeds met evenveel kracht en op dezelfde manier te bevestigen. 

Met de hand zal je de holnieten niet steeds hetzelfde kunnen bevestigen. Zo kun je de ene keer een stevige hamerslag met een kracht van 270 kg geven, terwijl die de volgende keer ‘maar’ een kracht van 200 kg heeft. Dit is dus minder gelijkmatig dan wanneer je een spindel gebruikt.

Nadelen van een handspindel

Een spindel gebruiken brengt dus veel gebruiksgemak met zich mee, maar heeft ook nadelen. Die kunnen ervoor zorgen dat je voorkeur toch uitgaat naar werken met de handstempels en -perforators.

Aankoopkosten

Een spindel aankopen, samen met alle nodige accessoires is een investering en prijziger dan het aanschaffen van een stempel en perforator.

Maar die investering kan het wel echt waard zijn als je vaker met Biothane en leer werkt. Je bespaart op termijn veel tijd bij het maken van je producten en je zult merken dat holnieten vrijwel altijd ook gelijk goed zitten.

Lastig te verplaatsen

Een spindel is zwaar (ongeveer 3 kg) en moet ergens op worden vastgemaakt. Daardoor is hij niet zomaar te verplaatsen. Op verschillende plekken werken met dit instrument is dus erg lastig.

Moet vastgemaakt worden

De spindel moet dus vastgemaakt worden om goed te kunnen functioneren. Wanneer deze niet goed vastgezet is, kun je bijna geen kracht zetten, omdat de spindel dan meebeweegt.

Veel mensen kiezen ervoor om een oude, houten plank te nemen en de spindel hierop te bevestigen met schroeven. Deze plank wordt dan weer vastgemaakt aan een tafel.

Omdat het niet altijd handig is om zelf nog een bevestigingssysteem te moeten maken, hebben we met ons team een eigen ‘Spindelstation’ ontworpen.

Bevestiging voor spindel voor biothane en leer

Voordelen van het Spindelstation: 

  • Tafel of werkbank beschadigt niet
  • Voorgeboorde gaten en bijgeleverde schroeven om spindel makkelijk te bevestigen
  • Inkepingen om spindel accessoires overzichtelijk te bewaren
  • Ziet er strak uit en is glad afgewerkt

Opzetstukken tussendoor wisselen

Accessoires van spindelpers afwisselenMeestal zul je de spindel gebruiken voor twee functies: gaatjes maken en holnieten vastzetten. Voor deze twee functies heb je verschillende accessoires nodig. Deze moet je steeds verwisselen op de spindel.

Gebruik je de spindel sporadisch? Dan zal je hier waarschijnlijk weinig last van hebben. Wanneer je de spindel intensief gebruikt, kan dit vervelend worden en voor tijdverlies zorgen.

Dan kun je overwegen twee spindels te gebruiken, waarbij je de accessoires kunt laten zitten en de ene gebruikt om gaatjes te maken en de andere om de holnieten te bevestigen.

Tips bij het gebruiken van een spindel

Tip 1: Gebruik een extra laag 

Een extra laag biothane of leer gebruiken om aambeeld en holpijp van de spindel te beschermenOm ervoor te zorgen dat je aambeeld zo lang mogelijk meegaat, kun je het best een extra laag biothane of leer gebruiken bij het maken van gaatjes. Je legt dan gewoon een reststukje leer of biothane onder het materiaal waar je een gaatje in maakt.

Hierdoor maakt de holpijp minder snel contact met het aambeeld, waardoor zowel holpijp als aambeeld minder snel zullen slijten. Hierdoor wordt de holpijp dus ook minder snel bot. Ook ga je dan makkelijker door het bovenste laagje heen, omdat het laagje eronder meeveert.

Aambeeld van spindel beschadigd doordat er geen extra laag is gebruikt

Tip 2: Trek niet te hard

Trek de hendel niet te ver door wanneer je holnieten of andere materialen vastzet. Doe je dit wel, dan kun je namelijk een permanente indruk krijgen in het biothane of leer. 

Je zult door oefening vanzelf gaan merken wanneer je moet stoppen met kracht zetten om de holniet stevig vast te persen zonder het materiaal eronder te beschadigen.

Tip 3: Gebruik de juiste maten

Het ligt misschien voor de hand, maar toch: gebruik de juiste maten opzetstukken. Zo voorkom je dat je de materialen onnodig beschadigd. 

Gebruik je holnieten van 10 mm breed? Zorg er dan voor dat je een stempelset voor 10 mm gebruikt. Een te kleine stempelset zou ervoor kunnen zorgen dat de holniet breekt of scheurt.

Spindel gebruiksaanwijzing

En dan nu het échte werk. Hoe ga je aan de slag met dit instrument? Je ziet het in de onderstaande video.

Gebruikte materialen in de video:

 

 

Deze post delen

Meer posts van Tips & Tricks

Meer posts van Biothane

Meer posts van Leer

Terug naar overzicht