2 min leestijd
Door

5 tips die elke BioThane maker moet weten

Ik denk dat we het allemaal eens zijn over het feit dat BioThane een magisch materiaal is. Het is sterk, maar toch zeer comfortabel voor huisdieren en mensen. Daarnaast is het kleurrijk en eenvoudig te onderhouden en is het perfect voor veel projecten. Denk bijvoorbeeld aan huisdieraccessoires, huishoudelijke projecten en fashion-accessoires voor mensen. Zelfs als je een nieuwe maker bent of al enige ervaring hebt, zullen deze vijf nuttige tips helpen bij het verbeteren van je toekomstige projecten.

Tip 1: HOUD 1,5 CM TUSSEN DE GATEN

Ik weet zeker dat je de kwaliteit van BioThane net zo graag wilt behouden als ik. Daarom is mijn tip om ten minste 1,5 cm tussen elk gaatje te houden. Dit geldt voor het plaatsen van accessoires, aanpassing gaten of eventuele decoratieve gaten.

*De spindelmallen zijn een enorme hulp vanwege de gaatjes die precies 1,5 cm uit elkaar liggen (zie de foto hieronder) en je kunt op het BioThane markeren om dezelfde afstand tussen de gaten te houden.

Tip 2: PLAATSING EN KWALITEIT VAN DE ACCESSOIRES

Misschien vraag je je af of de BioThane accessoires sterk genoeg zijn voor een specifiek ras of activiteit. Het korte antwoord is: ja. Maar vergeet niet dat vóór de BioThane, de accessoires de meeste kans hebben om te breken. Hier kom ik met wat handige tips over het plaatsen van accessoires op je volgende project en informatie over de verschillende kwaliteit van de accessoires.

Het plaatsen van de accessoires is een belangrijke stap waar we op moeten letten. De kracht van een trekkende hond komt op de D-ring en de dichtbijgelegen klinknagel te staan. Daarom hebben we de veiligheids klinknagel waar geen druk op staat en die op zijn plaats blijft totdat de hond op een veilige plek is. Mijn tip is om de volgende opbouw te gebruiken (ook te zien op de foto hieronder): buckle - rivet - D-ring - rivet - rivet.

Een andere belangrijke stap is de kwaliteit van de accessoires. Zorg ervoor dat je de specificaties van de accessoires controleert voordat je een keuze maakt (breekkracht, materiaal, enz.). Je moet altijd de accessoires kiezen op basis van het project.

Om dit makkelijker te maken, heb ik een voorbeeld. Ik moet een halsband maken voor een 2-jarige Amstaff die dol is op modder en water en af en toe aan de riem trekt.

Ik kies voor een halsband ontwerp met een basis van 38 mm en roestvrijstalen accessoires. Dit is waarom:

  • De 38mm BioThane heeft een minimale breekkracht van 678 kg, wat perfect is voor grote en sterke honden.
  • De 38mm BioThane is comfortabeler voor de hond als hij af en toe trekt.
  • Aangezien hij van modder en water houdt, zijn de roestvrijstalen accessoires de perfecte keuze om de halsband lang in goede staat te houden. De roestvrijstalen accessoires roesten niet na verloop van tijd, waardoor de hond jarenlang dezelfde halsband kan dragen.
  • De roestvrijstalen accessoires zijn sterker dan die van nikkel. Een roestvrijstalen gesp met dubbele staaf heeft bijvoorbeeld een minimale breekkracht van ongeveer 500 kg, terwijl de dubbele gesp met nikkel een minimale breekkracht heeft van ongeveer 160 kg.

 

Tip 3: LIJM JE SCHROEVEN VAST

Als je de Chicago schroeven gebruikt, maak je je misschien zorgen over het loskomen van de schroeven en dat willen we niet! We kunnen dit voorkomen door een druppel lijm te gebruiken (ik raad aan Loctite 401 te gebruiken) voordat we ze vastschroeven.

*Zorg ervoor dat dit de laatste stap is; nadat je de schroeven hebt vastgelijmd, kun je ze niet meer openen.

 

Tip 4: DE HANDPERS, MALLEN & SLAGIJZER

Gereedschap is belangrijk is voor elke maker. Zorg ervoor dat je efficiënt gereedschap kiest met een professioneel tintje. Naar mijn mening zijn dit de drie onmisbare gereedschappen:

Spindel handpers: is tijdbesparend, maakt schone gaten, is zeer eenvoudig te gebruiken en - heel belangrijk - je zult geen pijnlijke armen krijgen na gebruik.

Spindelmallen: zijn een grote hulp bij het markeren van de gaten om ze te centreren of zijwaarts te plaatsen en houden constant de 1,5 cm tussen de gaten dankzij de zijwaartse maatlijnen.

Slagijzer: geeft je een professioneel eindresultaat. Zelfs als je gaat voor het ronde type, voor het ovale type of misschien voor een andere vorm.

 

Tip 5: HOE GEBRUIK JE ANGELUS VERF OP BIOTHANE?

We willen allemaal een persoonlijk tintje geven aan onze projecten. Zo schilderen (of spatten) we bijvoorbeeld op BioThane. We willen kwaliteitsverf, daarom raad ik Angelus verf aan. Na tests is deze verf het meest betrouwbaar gebleken voor BioThane. Het is de enige verf die op zijn plaats blijft na blootstelling aan zout water, zon, vrieskou en nog veel meer. Dit zijn de stappen die ik adviseer om BioThane succesvol te verven/spatten:

  • Bereid het materiaal voor. Reinig en droog BioThane met een zacht schoonmaakmiddel. Spoel af met water en laat het drogen voor je het beschildert.
  • Verf/spatel de BioThane en laat het drogen voor 24u-48u. Hierna kan je het met water afspoelen.
  • Tijd is de beste manier om de verf op het BioThane te sealen. Ik had de beste resultaten wanneer ik alleen Angelus verf gebruikte. Een finisher zal in combinatie met de verf gaan afbladderen.
  • Zorg voor een gematigde temperatuur in de kamer. Als het te warm is, zal het droogproces langer duren en misschien niet succesvol zijn.
  • Verf de randen. Voeg een kleurrijk tintje toe terwijl de kern beschermd blijft; verf de randen en laat het drogen.
  • Als je iets wilt verwijderen, kun je dat het beste doen met ontsmettingsmiddel terwijl de verf nog nat is.

 

*Vermijd verven/spatten op zeer lichte BioThane kleuren omdat er een risico is op verf overdracht. Ik raad aan om schilderen op wit en pastelkleuren te vermijden, vooral als je intense verfkleuren wilt gebruiken.

Deze post delen

Meer posts van Gastblog

Meer posts van Tips & Tricks

Terug naar overzicht