1 min leestijd
Door

5 Tips voor het veilig knopen van een touwhalster

Je ziet ze overal op het internet, touwhalsters! In verschillende kleuren en diktes zijn deze te vinden. Het is vakantie en je verveelt je. Je denkt: een touwhalster knopen, dat kan ik ook! Je zoekt daarom een instructievideo op, je denkt de halster goed gemaakt te hebben en wilt deze gebruiken bij je paard of pony. Je doet hem om en ‘oeps!’. Je halster ligt uit elkaar. Bij de eerste keer een touwhalster knopen, gaat het vaak mis. Om ongelukken te voorkomen heb ik daarom vijf tips voor het veilig knopen van een touwhalster, speciaal voor jou op een rijtje gezet!

 

Gebruik de juiste dikte touw en koop deze bij een erkende leverancier

De dikte van het touw is erg belangrijk. Koop je touw daarom bij een erkende leverancier. Mijn advies is om 6 mm polypropyleen touw te gebruiken. Als je dunner touw gebruikt kan dit namelijk gaan snijden. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Koop geen touw van bijvoorbeeld de bouwmarkt, dit is vaak veel dunner dan dat er op de verpakking staat. Dit touw is ook absoluut niet geschikt voor het knopen van touwhalsters. Wil je een touwhalster knopen voor een groot paard, bijvoorbeeld een trekpaard? Kies dan voor 8 mm polypropyleen touw. Omdat een trekpaard een groot hoofd heeft mag dit touw iets dikker zijn, dit ziet er net wat mooier uit dan een 6 mm touwhalster. Mocht je uiteindelijk een neusband willen maken op je touwhalster, kies dan voor  3 mm polypropyleen touw.

Maak de juiste veilige knopen  

Het is belangrijk dat je goede knopen en lussen maakt. Het kan lastig zijn om de instructies te volgen in een video en tegelijkertijd mee te doen. Neem daarom de tijd voor het oefenen van de knopen. Als je het niet snapt, leg het even weg en probeer het op een ander moment opnieuw. Als je de verkeerde knopen gebruikt, kunnen er namelijk gevaarlijke situaties ontstaan.

Bekijk hier een van onze tutorials voor een paardenhalster: Zelf een touwhalster knopen met PPM en paracord

Gebruik de goede maten

De maten van een touwhalster zijn erg belangrijk. Zonder deze maten kun je eigenlijk niet aan de slag. Ik zie vaak dat er wordt aangeraden de maten over te nemen van een normale stalhalster. Wat mensen niet weten, is dat de kant-en-klare stalhalsters andere verhoudingen hebben ten opzichte van een touwhalster. Als je deze maten overneemt, is de touwhalster uiteindelijk veel te groot of te klein. Zorg dat je van tevoren weet welke maat je nodig hebt. Weet je niet zeker welke maat je paard of pony heeft? Meet dan de totale neusomtrek op 2 cm onder het jukbeen. Zodra je dit weet kan je in een tabel precies aflezen welke afmetingen je nodig hebt.

 

 

 

 

 

 

De bovenstaande afmetingen zijn het gemiddelde. Heb je de neusomtrek opgemeten? Deel dit getal door 2. Voorbeeld: mijn paard heeft een neusomtrek van 58,5 cm, dan kom ik uit op 29 cm. Ik kijk in de tabel en zie dat maat Cob een neusomtrek heeft tussen de 55 cm en 60 cm. 

Zorg dat het touwhalster past

Zoals ik hierboven beschrijf is het erg belangrijk dat je een passend touwhalster hebt. Een touwhalster die te klein is, kan gaan schuren. Dat schuren veroorzaakt wondjes, wat je wilt vermijden. Een te grote touwhalster is ook niet fijn voor het paard. Ik vind het zelf altijd prettig voor het paard dat hij zijn natuurlijke bewegingen kan maken, zoals het gapen, flemen of grazen. Een te grote touwhalster hangt te laag en kan bij te veel druk afzakken. Als je touwhalster echt veel te groot is geknoopt, kan je dit ook zien bij de pasvorm van de halster zelf.  
 
Hier op de foto zie je duidelijk de verschillen bij het touwhalster wat goed en niet goed past. De linker touwhalster zit 2 cm onder het jukbeen, dit is niet te hoog en niet te laag en past goed. De touwhalster op de rechterfoto daarentegen zit veel te laag. Zo laag dat als je deze touwhalster gebruikt, de halster afzakt en je geen zeggenschap meer hebt over het paard. 

Sluit je touwhalster met de goede knoop

Het is erg belangrijk dat je weet welke knoop je moet gebruiken bij het sluiten van een touwhalster. Als je de knoop verkeerd vastmaakt, kan het uiteinde van het touw terechtkomen in het oog van het paard. Je paard kan in paniek raken en dat wil je niet. Daarom hebben we een speciale sluitknoop. Hieronder zie je een stappenplan met hoe je het beste de touwhalster kunt sluiten voor veilig gebruik.

Deze post delen

Meer posts van Gastblog

Terug naar overzicht