2 min leestijd
Door

Zelf een touwhalster knopen met PPM en paracord | Tutorial

Maak zelf een mooi touwhalster voor je paard! In deze tutorial zie je hoe je een halster maakt met PPM-touw en hoe je het neusstuk decoreert met paracord type 1.

Donker paard met halster van touw in vrolijke kleurenMet het DIY-pakket voor een touwhalster maak je zelf een kleurrijk halster van PPM en paracord. Op deze pagina zie je hoe je het touw in het pakket omtovert in een leuk halster.

Natuurlijk kun je deze tutorial ook volgen zonder het pakketje. Zorg er dan zelf voor dat je alle materialen in huis hebt.

Deze tools worden gebruikt:

Dit halster is ontworpen door Femke van der Valk van het merk ‘Kipi’. Het pakketje en de bijbehorende instructies zijn ook in samenwerking met Femke tot stand gekomen. Neem een kijkje op haar website en volg haar op Facebook en Instagram!

Let op: gebruik dit touwhalster nooit om je dier ergens aan vast te zetten. Het touw is namelijk zo sterk dat je paard niet los kan komen wanneer hij bijvoorbeeld schrikt en in het halster gaat hangen, waardoor hij blijvend letsel kan oplopen.

Maten voor het touwhalster bepalen

Voor een passend halster moet je weten hoe lang elk onderdeel moet zijn voor jouw paard of pony. In de tabel hieronder vind je de lengtes in centimeters die je nodig hebt voor het eenvoudige touwhalster van de tutorial als je standaard halstermaten aanhoudt.

Maattabel met benodigde lengtes voor standaard halstermaten per deel van het halster

Maattabel: Lengtes van de halsteronderdelen in centimeters voor standaard halstermaten.

Touwhalster zwart wit gestreept met A tot E als verwijzing naar halsterdelenDe letters A, B, C, D en E in de tabel verwijzen naar de onderdelen van het halster. Op de afbeelding zie je welke delen dat zijn.

A= Neusriem
B= Kinriem
C= Bakstuk
D= Keelriem
E= Kopstuk

Weet je niet in welke categorie je paard valt of passen de standaardhalsters niet bij jouw dier? Dan kun je zelf de benodigde maten bij je paard meten. Op de afbeelding hieronder zie je wat je moet meten voor de verschillende onderdelen. Als je een oud passend halster bij de hand hebt, kun je die ook gebruiken om de lengtes van de diverse onderdelen te meten.

Getekend paard met een touwhalster

Hoe je een touwhalster knoopt

In deze tutorial zie je hoe je het touwhalster knoopt. Onder de video vind je extra uitleg.

 

Neusstuk en kingedeelte

Je zoekt het midden van het koord op. Op die plek komt de eerste knoop. Als je een sidepull halster wilt maken, dan voeg je aan deze knoop een ring toe.

Links van deze knoop leg je de tweede knoop. Voor het sidepull halster voeg je ook aan deze knoop een ring toe. De afstand tussen deze twee knopen is de lengte van het neusgedeelte (A). Zorg er dus voor dat dit de juiste grootte heeft voor jouw paard.

Vervolgens ga je de knoop maken die de twee delen van de kinriem (B) aan elkaar maakt. De ring die wordt toegevoegd aan deze knoop is niet optioneel, dit is de ring waaraan je het halstertouw zal vastmaken. De afstanden tussen de eerste knopen en deze knoop zijn gezamenlijk de lengte van de kinriem.

Keelriem en bakstukken

Meet de afstand van de kinriem naar de keelriem en leg daar een knoop. De afstand van deze knoop tot de lus die je nu gaat maken is de lengte van de helft van de keelriem (D).

Met hetzelfde touw ga je nu door de linker knoop van het neusstuk, volg met deze streng de hele knoop. De afstand vanaf de lus naar de knoop van het neusstuk is het bakstuk (C). Zorg ervoor dat dit de juiste lengte heeft en trek dan de knoop strak.

Volg met het touw nu het neusstuk en steek hem dan ook door de rechter knoop van het neusgedeelte. Dit doe je op dezelfde manier als hiervoor.

Het tweede bakstuk en het tweede stuk van de keelriem vorm je tegelijkertijd bij het leggen van de volgende knoop. Zorg ervoor dat beide bakstukken en beide helften van de keelriem even lang zijn. Als dat het geval is, kun je de knoop strak trekken.

Decoratie van het neusgedeelte

Het neusstuk versier je met het paracord type 1 touw. Je kunt zelf de kleurvolgorde bepalen, je hebt genoeg van alle kleuren om als eerste kleur te kunnen gebruiken.

Maak een lus van de kleur waarmee je de takeling begint. Zorg dat deze even lang is als het hele neusstuk en dat de lus aan de binnenkant. Begin dan met het takelen, kijk goed hoe dat gebeurt in de video.

Bij takelen is het belangrijk dat je het koord steeds blijft aantrekken. Zorg er ook voor dat de strengen aan de binnenkant van het neusgedeelte blijven, zodat ze vallen in de ‘gleuf’ waardoor je geen bobbels onder je takeling krijgt.

Door van elke kleur steeds hetzelfde aantal wikkelingen te maken, worden alle ‘kleurvakken’ even groot.

Wanneer je het neusstuk bijna helemaal voorzien hebt van de takeling, kun je de kleuren die je niet meer nodig hebt alvast afknippen. Zoals je ziet in de video, steek je de laatste twee kleuren door de lus en die trek je daarmee een stuk van 1-5 cm onder de takeling.

Het kopstuk maken

Nu je de takeling af hebt, ga je het laatste onderdeel van de halster maken: het kopstuk (E). Bepaal welke lengte je daarvoor nodig hebt en voeg daar 20 cm aan toe voor de sluitingsknoop. Knip dan de uiteinden af en bevestig de eindkappen op het touw.

Met het type 1 touw dat je nog over hebt, kun je het halster op plekken naar keuze nog extra versieren.

Als laatste zie je hoe je het kopstuk gedeelte vastmaakt, waarbij je het touw voor het kopstuk door de lus haalt en daarna vastknoopt. Met deze handeling doe je het halster om bij je paard.

Wil je vaker paardenhalsters maken? Dit zijn de 5 tips van Femke voor het knopen van touwhalsters.

Deze post delen

Meer posts van Tutorial

Meer posts van Paard

Terug naar overzicht