2 min leestijd
Door

5 tips bij het knopen van een touwhalster

Je kunt prachtige touwhalsters maken met allerlei verschillende knopen en diverse soorten touw. Maar waar moet je op letten bij het maken hiervan? Ambassadeur Femke geeft je 5 tips.

Touwhalsters worden al eeuwen gebruikt bij het trainen en domesticeren van paarden. Niet zo gek ook. Touwhalsters zijn licht, gemakkelijk schoon te houden en heel sterk. De druk van het touw op de neus maakt het touwhalster, mits goed gebruikt, een fijn hulpmiddel bij het trainen van paarden.

Paard met zelfgemaakt touwhalster om

Zelf een touwhalster maken

Zelf zo'n halster maken is een leuke bezigheid en hoeft helemaal niet lang te duren. Met de prachtige kleuren en vele verschillende soorten materialen kun je er volledig je creativiteit op loslaten.

De meeste halsters worden met 6 mm rond PPM geknoopt. Heb je een groot paard? Dan kun je natuurlijk ook 8 mm PPM gebruiken. Voor het knopen van het halster zelf kun je ook verschillende knopen gebruiken, bijvoorbeeld een fiador knoop (links) en, zoals ik hem altijd noem, een X-knot (rechts).

Fiador knoop en een platte knoop in een touwhalster

Ook voor het afwerken van het neusgedeelte kun je weer je eigen stijl kiezen. Je kunt er dus voor kiezen om met dun koord af te werken met een vlecht of juist een stoere afwerking met 4 mm koord. Vrijwel elke knoop die je kunt vinden, is te gebruiken voor het afwerken van je touwhalster.

De mogelijkheden zijn dus eindeloos. Maar je wilt wel een passend en stevig halster als resultaat. Hieronder geef ik 5 tips voor het maken van een goed touwhalster.

1. Juiste maten van je paard/pony gebruikenPaard met zelfgemaakt halster van de zijkant

Zorg dat je een halster bij de hand hebt dat jouw paard of pony goed past. Je kunt het touw dan gewoon langs de verschillende delen van het halster leggen: zo weet je zeker dat de maten kloppen wanneer je klaar bent.

Geen passend halster bij de hand? Dan kun je de maten van je paard zelf opmeten. Meet de bakstukken, het kopstuk en rondom de neus waar het halster zit. Ga met deze maten aan de slag en de halster zal dan ook passen. En vergeet niet: een touwhalster hoeft niet helemaal strak te zitten.

 

2. Extra lengte voor versiering neusgedeelteTouwhalster van PPM en paracord in herfstkleuren

Ga je het neusgedeelte van het halster versieren? Houd er dan rekening mee dat je, afhankelijk van je precieze versiering, altijd een paar centimeter extra bij het neusgedeelte optelt. Omdat je om het touw heen knoopt, wordt dit gedeelte dikker en daardoor het neusgedeelte iets kleiner.

Meestal zit je met 2 of 3 centimeter extra al aardig in de richting. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen het neusgedeelte onversierd te laten.

3. Begin niet in het midden van het touw

Zorg ervoor dat je genoeg touw hebt voordat je begint te knopen. Voor een Full kom je al snel aan de 7 meter. Begin nooit helemaal in het midden met knopen, maar ongeveer een halve meter van het midden. Je zult aan één kant namelijk meer touw nodig hebben.

Na het neusgedeelte knoop je eerst de kant van het lange touw, daarna knoop je met datzelfde touw ook nog mee aan de kant van het korte touw. Daarom heb je aan de ene kant meer touw nodig dan aan de andere kant.

4. Oefen vooraf met de knopen

Bedenk vooraf welke knopen je voor het halster wilt gebruiken. Het helpt vaak om de knopen van te voren te oefenen. Op die manier ken je ze tijdens het knopen van het halster al en raak je minder snel in de war. 

Bedenk ook vooraf of je extra ringen wilt toevoegen voor het gebruiken van het halster als sidepull. Dan kun je ook hiermee eerst oefenen. TIjdens de workshops die ik geef, merk ik dat het van te voren oefenen het knopen van het halster minder verwarrend maakt.

5. Leg het halster steeds even neerRoze touwhalster van PPM touw en paracord van de bovenkant

Omdat je aan één kant begint en aan de andere kant eindigt, kan het knopen van een touwhalster best verwarrend zijn. Leg het halster daarom af en toe neer zoals het om het hoofd van je paard moet.

Door het halster even neer te leggen, voorkom je verwarring en zie je weer waar je gebleven bent. Het is daarbij handig om de kant met de lus te houden aan de kant waar je het halster om het hoofd doet. Dus als je voor je ziet dat je paard voor je staat, houd je de lus aan de rechterkant.

Wanneer gebruik je dit halster?

Het touw is natuurlijk heel sterk en hierin schuilt ook het gevaar. Omdat er geen ijzerwerk aan het halster zit en het touw zo sterk is, is het onverstandig om je paard met dit halster ergens aan vast te zetten. Mocht hij onverhoopt schrikken en gaan hangen, dan zal het touw niet breken. Dat kan voor blijvend letsel zorgen.

Voor training, wandelen en andere activiteiten is het touwhalster echt geschikt. Er zijn diverse disciplines waarbij ze bewust kiezen alleen maar touwhalsters te gebruiken. Je ziet deze halsters bijvoorbeeld veel terug in de western wereld, maar ook in natural horsemanship wordt er veel gebruik van gemaakt.

Gebruikmaken van touwhalster tijdens wandelen met paard

Waar vind ik instructies?

Weet je niet zeker hoe je het touwhalster correct maakt of gebruikt? Het boek 'Halter-Tying Succes' van Diane Longanecker laat duidelijk zien hoe je stap voor stap een touwhalster maakt. Daarnaast is op YouTube ook een grote hoeveelheid filmpjes terug te vinden over dit onderwerp.

Je kunt natuurlijk ook altijd een workshop komen volgen. Neem dan contact met mij op via kipi.nl, dan kunnen we kijken wat de mogelijkheden zijn.

 

Wil je meer weten over Femke? Lees dan het interview waarin Femke vertelt hoe ze van haar hobby haar werk heeft gemaakt.

Deze post delen

Meer posts van Gastblog

Meer posts van Tips & Tricks

Meer posts van Paard

Terug naar overzicht