3 min leestijd
Door

Fulltime werken met paracord: het is mogelijk | Interview

“Het beste aan mijn werk is dat het helemaal niet voelt als werk,” zegt Daria Costa. Als de eigenaar van Le Trecce di Nina draait Daria’s alledaagse leven om het maken van hondenproducten. Daarnaast vult ze haar vrije tijd graag met dog agility en sinds augustus 2022 is ze ook Paracord.eu-ambassadeur.

Portretfoto van Daria Costa in haar atelier met een grijs vest met logo

“Mijn eerste hond Nina heeft mijn hele leven veranderd,” begint Daria haar verhaal. “Ik moest veel gewoontes veranderen en zelfs van baan wisselen, omdat ze niet lang alleen kon zijn.”

Jack Russell Nina zorgde er ook voor dat Daria een nieuwe hobby ontdekt: met paracord werken. “Ik had niet veel geld voor hondenaccessoires, dus besloot ik zelf hondenspeeltjes en lijnen te maken. Voor ik het wist, vroegen vrienden en bekenden van het hondencentrum of ik zulke accessoires ook voor hun honden wilde maken en dat gaf me wat extra inkomsten.”

 

Het begin van Le Trecce di Nina

Logo van het bedrijf Le Trecce di Nina

Toen ze zich realiseerden dat haar creaties erg in de smaak vielen, besloten Daria en haar man Alessio een facebookpagina aan te maken die ze Le Trecce di Nina (lett. ‘Nina’s vlechten’) noemden. “Via deze pagina heb ik de eerste producten op bestelling gemaakt en ook voor het eerst op lokale markten gestaan. Destijds had ik een baan waar ik niet van hield, dus besloot ik daar weg te gaan en van mijn nieuwe hobby mijn baan te maken.”

Na dit besluit registreert Daria haar bedrijf in 2018 officieel. “Vanaf dat moment ben ik constant met paracord en andere materialen bezig en groeit Le Trecce di Nina gestaag.”

 

Modeshow met emoties

“In 2019 besloten we deel te nemen aan een behoorlijk groot evenement in Italië: “Quattro Zampe in Fiera”. Deze beurs draait om alles wat met dieren te maken heeft: van gezondheid, dieet en training tot adoptie, modeaccessoires en zelfs goede doelen.”

“Dit evenement was een heel belangrijk moment voor ons,” legt Daria uit. “Dit was de eerste keer dat we veel van onze volgers in het echt ontmoetten en tijdens dit evenement deden we ook voor het eerst mee aan een modeshow.”

Voor deze modeshow moest Daria de presentatie van haar producten voorbereiden, waaronder ook de achtergrondmuziek. “Op het moment dat alles samenkwam op het podium werd ik heel emotioneel. Het was de eerste keer dat ik mijn producten op een groot podium zag. Gecombineerd met het ontmoeten van onze volgers in het echt drong het toen ineens tot me door dat dit echt mijn leven is en niet slechts een droom.”

Daria's eigen aanpak

Daria heeft haar eigen unieke manier ontwikkeld om haar klanten te helpen de juiste bestelling te plaatsen. “Potentiële klanten nemen via social media contact op. Ik stel dan allerlei vragen om ras, leeftijd, gewicht en karakter van de hond te achterhalen, zodat ik een precieze offerte kan geven.”

“Wanneer de klant de offerte accepteert en de bestelling plaatst, stuur ik hem of haar foto’s van de vlechten of knopen die geschikt zijn voor de hond. Wanneer ze de vlecht gekozen hebben, gaan we over op het kiezen van de kleuren. Dit is meestal het ingewikkeldste gedeelte.”

 

“Als ik iets voor een hond maak, denk ik graag dat ik zijn persoonlijkheid met kleuren kan weergeven.”

 

Kleuren kiezen

Er komen regelmatig klanten langs in Daria’s atelier. “Eigenlijk heeft het mijn voorkeur dat mensen hun bestellingen online plaatsen. Wanneer ze in mijn atelier zijn, is de grote hoeveelheid kleuren en patronen te overweldigend om een keuze te maken.”

Schets van een paracord halsband met de gebruikte kleuren

Omdat deze keuze moeilijk blijkt te zijn, helpt Daria haar klanten door niet alle kleuren tegelijk te laten zien. “Ik stuur de klant foto’s van alle basiskleuren, verdeeld in tinten. Ik vraag hen hier 4 tot 6 kleuren uit te kiezen om hun smaak te leren kennen. Daarna maak ik met de gekozen kleuren of kleuren die hierop lijken een nieuw kleurenpalet en voeg ik een bijpassend meerkleurig touwtje aan het geheel toe.”

De klant geeft feedback op dit nieuwe palet en vervolgens werkt Daria aan variaties. “Dit persoonlijke contact met mijn klanten en het personaliseren van de producten vind ik echt heel leuk.”

“Vaak maak ik vooraf een iPad-tekening om het ontwerp te laten zien en ik stuur ook altijd een foto van de touwen bij elkaar. Voordat we het gemaakte product opsturen, stuur ik de klant een laatste foto met het uiteindelijke resultaat.”

Daria's stijl

Set van halsband en lijn met symmetrische patronen in dezelfde kleuren

Daria heeft haar eigen stijl en dit zie je ook in haar werk terug. “Ik houd van alles wat gelijkmatig en symmetrisch is. Dit zorgt ervoor dat ik vaak kies voor patronen met een centrale as, ik speel liever met kleuren dan met de knopen of vlechten. Door mijn achtergrond in architectuur zoek ik ook altijd naar een bepaalde harmonie door te werken met kleurenleer.”

“Werken met kleuren maakt me blij,” gaat Daria verder. “Ik ben van mening dat elke kleur geassocieerd kan worden met een bepaalde emotie. Als ik iets voor een hond maak, denk ik graag dat ik zijn persoonlijkheid met kleuren kan weergeven. Daarom vraag ik de eigenaar zoveel mogelijk informatie om de eigenschappen en de persoonlijkheid van het dier te begrijpen.”

Wat betreft de technische eigenschappen die invloed hebben op de veiligheid en het welzijn van de hond, doet Daria geen concessies. ”Ik bepaal welke materialen het meest geschikt zijn voor de hond. Wat kleuren betreft probeer ik de klant altijd tevreden te stellen door mijn stijl te combineren met wat zij mooi vinden. En gelukkig is er nog geen geval geweest waarin de klant niet blij was met het resultaat.”

Voorbeelden van haar werk

Daria laat een aantal van haar creaties zien om te illustreren wat voor producten ze maakt. “Dit zijn een aantal van mijn bestsellers, de soort producten en kleurcombinaties die ik het meest verkoop.”

Verschillende paracord hondenriemen en halsbanden in verschillende kleuren

“Hier houd ik het meest van,” vertelt ze, terwijl ze foto’s laat zien van bij elkaar passende creaties. “Wanneer klanten meer dan één hond hebben, vind ik het heel leuk om creaties te maken met een vergelijkbaar ontwerp in verschillende kleurcombinaties. Het lijkt misschien makkelijk, maar het is nog best moeilijk.”

Ze legt dit verder uit aan de hand van een foto met vijf hondenhalsbanden. “Deze klant heeft acht honden en ze wil voor allemaal een vergelijkbaar ontwerp, maar in verschillende kleuren. Elke hond heeft zijn eigen kleurcombinatie nodig, maar sommige kleuren zijn uitgesloten, omdat de klant die niet mooi vindt. Ik geniet echt van zo’n uitdaging.”

Vijf paracord halsbanden naast elkaar waarbij hetzelfde patroon is gebruikt in andere kleuren

Le Trecce di Nina vandaag de dag

Daria opende begin 2020 haar eigen atelier in Carrara, Italië. Ze werkt hier dagelijks met haar werknemers om de wensen van haar klanten uit te laten komen.

“We hebben onlangs Camilla aangenomen als extra knoper, zij werkt met paracord en hondenlijntouw. Mijn man en Arianna nemen de biothane creaties voor hun rekening. Daarnaast houdt Alessio zich bezig met social media en marketing en Arianna beheert ook het magazijn en de verzendingen. Francesca helpt ons met het ontwikkelen van de website.”

Toekomstplannen

De hardwerkende Italiaanse heeft ook plannen voor de lange termijn. “Mijn eerste doel is om mijn website in de lucht te krijgen, zodat we een deel van onze verkoop kunnen opschalen en versnellen.”

Groen en bruin hondenset waarbij voor hondenriem het hondenlijntouw gebruikt is

“Het tweede doel is om ons personeel uit te breiden zodat we meer soorten producten kunnen maken, waaronder ook hondenlijnen van hondenlijntouw,” gaat ze verder. En hoewel Daria houdt van het maatwerk en het persoonlijke contact met haar klanten, is ze bezig een basiscollectie samen te stellen met producten die minder tijd kosten om te maken.

“De paracord creaties zullen wel onze hoofdcollectie blijven. En het is natuurlijk nog steeds mogelijk om producten te personaliseren, maar door deze basics ook aan te bieden, kunnen we de verkoop versnellen. Daarom willen we ook meer gaan werken met biothane en hondenlijntouw,” licht ze toe. “Werken met deze materialen is minder tijdrovend dan werken met paracord.”

“Mijn uiteindelijke doel is om van Le Trecce di Nina een bekend Europees merk te maken, als een modehuis voor dieren. Hierbij gebruiken we dan ook het feit dat alles in Italië gemaakt wordt en de link die Italië heeft met mode.”

 

“Doe het uit passie en niet voor geld. Geld is een gevolg van werk dat je goed en met liefde gedaan hebt.”

 

Tips voor de beginner

Daria aan het knopen in haar atelier

“Toen ik begon met paracord waren er nog niet zoveel tutorials beschikbaar. Vaak gebruikte ik verkeerde maten en moest ik verschillende keren opnieuw beginnen voordat ik de juiste lengtes had. Wie nu begint heeft een veel grotere voorsprong.”

“Iemand die nu begint met paracord zou ik vooral adviseren de beschikbare informatie op internet te gebruiken,” vervolgt Daria. “Dan kun je beginnersfouten die wij maakten vermijden en veel tijd besparen.”

“En,” voegt ze toe. “Als je besluit producten voor dieren te maken raad ik je aan in de eerste plaats veel plezier te hebben, te experimenteren, uit te proberen, maar nooit te vergeten dat de veiligheid en het welzijn van het dier op nummer één staan.”

Daria heeft ook advies voor makers die hun eigen creatieve bedrijf willen starten. “Volg je droom en wees niet bang. Doe het uit passie en niet voor geld. Geld is een gevolg van werk dat je goed en met liefde gedaan hebt. Stel een langetermijndoel vast dat je in veel kleine stappen kunt behalen.”

Dog agility

Wanneer ze niet aan het werk zijn, vullen Daria en Alessio hun tijd graag door mee te doen aan dog agility wedstrijden met hun honden.

“Nina en ik begonnen met dog agility in 2015. Nina is een Jack Russell en is heel levendig, dus ik dacht dat sporten de beste manier was om haar energie kwijt te kunnen. We waren er nooit goed in,” lacht ze, “Maar ik had altijd heel veel plezier met haar. En dat was genoeg om Alessio en mij aan deze prachtige sport te binden.”

Hond Nina midden in een sprong bij hondenbehendigheid wedstrijd

Momenteel doen ze aan dog agility met hun twee andere honden. “Alessio en onze hond Bones zijn een team en ik ben een team met onze hond Erin. Alessio en Bones zijn echt goed, ze waren zelfs bijna deel van het Italiaanse nationale team. Erin en ik werken nog aan onze harmonie.”

“Hondenbehendigheid is onze vrijetijdsactiviteit geworden en een manier om weg te komen van het alledaagse leven en werk. Het zorgt ervoor dat we kunnen reizen en dat onze honden blij en voldaan zijn.”

Wil je op de hoogte blijven van Daria en haar bedrijf? Volg haar op Instagram en Facebook!

Deze post delen

Meer posts van Interview

Meer posts van Tips & Tricks

Meer posts van Popular

Terug naar overzicht