1 min leestijd
Door

5 tips voor het afwerken van een Paracord halsband

Het afwerken van een Paracord halsband, armband of halster gaat vaak gepaard met frustratie. Zeker als je nog niet lang knoopt, kan dit een van de minst leuke dingen zijn die bij het knopen komt kijken. Hieronder vind je 5 handige tips die het afwerken makkelijker zullen maken.

Tip 1: Houd genoeg ruimte over

Wanneer je bijna klaar bent met knopen is de verleiding waarschijnlijk groot om dat ‘laatste stukje’ ook nog even vol te knopen. Maar dit belemmert je juist bij het afwerken zelf. 

Probeer er voor te zorgen dat je zo'n 0,5-1 cm overhoudt, zodat je genoeg ruimte hebt voor de afwerking.

Tip 2: Gebruik hulpmiddelen 

Een aantal hulpmiddelen kunnen je erg helpen bij het afwerken. Ik bespreek er hier vier: een Paracord naald, een haaknaald, een naald die ‘Marlin Spike’ heet en een gasbrander.

Paracord naald 

Een Paracord naald heb je waarschijnlijk niet standaard in huis liggen, maar als je vaker met Paracord gaat werken, is de aanschaf van deze tool zeker aan te raden. Je draait het Paracord makkelijk in de naald vast en kan zo zonder moeite de touwen terugsteken. 

Haaknaald

Heb je nog geen Paracord naald in huis? Dan is een kleine haaknaald een prima alternatief. Veel mensen hebben wel zo’n naald in huis, dus wie weet vind jij ergens in een kast ook een exemplaar dat je kunt gebruiken.

Marlin Spike

Om de touwen terug te steken heb je ruimte nodig onder het gedeelte dat al geknoopt is. Deze ruimte kan je maken door de Marlin Spike Naald (ook wel Fid genoemd) door het gat te duwen en het gat hiermee groter te maken. Je creëert hiermee geen blijvende grote opening, het gat wordt vanzelf weer kleiner. 

Gasbrander

Om de uiteinden van de touwen goed te kunnen afbranden, is het handig om een gasbrander te gebruiken. Een gewone aansteker kan ook wel gebruikt worden, maar met een gasbrander kan je veel gerichter branden.

Tip 3: Volg het patroon

De afwerking van een halsband is vaak het minst mooie gedeelte, tenzij je het patroon mooi kunt laten doorlopen. 

Tijdens het knopen heb je waarschijnlijk gemerkt dat elk touw zijn eigen weg volgt. Kleur blauw gaat misschien steeds van links naar rechts, terwijl kleur geel in pijlvorm naar beneden wijst. Dat patroon wil je op het einde ook blijven volgen. 

Naast het volgen van het patroon kun je ook proberen om de opzetknopen na te bootsen. Ligt bij de opzet de kleur blauw in het midden? Boots dit dan na bij de afwerking (zie tutorial 07:25). 

Tip 4: Ieder zijn eigen manier

Laat je niet wijsmaken dat er maar 1 manier is om af te werken. Ieder heeft zijn eigen manier van terugsteken en per knoop kan dit ook net weer anders zijn.

Het enige dat ik steevast aanraad, is dat je de basistouwen (opzet) terugsteekt in de opzetknopen. In de tutorial (00:42) kan je goed zien wat ik hiermee bedoel. 

Er is ook geen ‘wet’ over het aantal keer dat je de touwen moet terugsteken. Naar mijn ervaring is 1 tot 2 keer terugsteken voldoende.

Tip 5: Oefenen, oefenen, oefenen 

Misschien wel de vervelendste tip: oefenen! ‘Oefening baart kunst’ is hier écht van toepassing. 

Het kan dat de afwerking bij je eerste halsbanden wat boller staat. Naarmate je meer knoopt (en dus ook afwerkt), krijg je meer inzicht in het volgen van het patroon, de dikte van bepaalde handelingen en de beste plaats om de touwen terug te steken. 

Geef dus niet op als het nu nog niet heel netjes lijkt, je komt er wel!

Conclusie

Alle tips op een rijtje:

  1. Houd genoeg ruimte over;
  2. Gebruik hulpmiddelen;
  3. Volg het patroon;
  4. Ieder heeft zijn/haar eigen manier;
  5. Oefening baart kunst. 
     

Hoe zorg jij voor een mooie afwerking? Deel je ervaringen met #paracordeublog

 

Deze post delen

Meer posts van Paracord

Meer posts van Tips & Tricks

Meer posts van Popular

Terug naar overzicht