1 min leestijd
Door

Kosmetik 2.0 en 2.1: hoe je een paracord halsband veilig begint

Een veelgestelde vraag: hoe begin ik een paracord halsband op een veilige manier? Hier zie je de twee meest gebruikte manieren om een halsband op te zetten.

De Kosmetik 2 of 2.0 en de Kosmetik 2.1 zijn de meest voorkomende manieren om een halsband van paracord te beginnen. Je kunt beide technieken gebruiken bij verschillende accessoires waaraan je het touw bevestigt. Of het nu gaat om riemgespen, metalen buckles, adapters of half-check kettingen: het principe blijft altijd hetzelfde.

Welke techniek moet ik gebruiken?

De Kosmetik 2.1 is een uitgebreide versie van de 2.0, waarbij je een extra cow hitch knoop maakt en extra strengen in het midden krijgt.

Meestal maakt het niet uit welke opzet je gebruikt. Wanneer je de Kosmetik 2.1 gebruikt, wordt je knoopwerk iets breder. Wat dat betreft, is het dus vooral een kwestie van smaak.

Bij sommige knopen is de Kosmetik 2.1 echt nodig, omdat je de extra strengen in het midden gebruikt in de knoop zelf. Dit zie je bijvoorbeeld bij de knoop “Palm Beach”. In de afbeelding hieronder zie je links de 2.0 en rechts de 2.1.

Vergelijking van de twee manieren om op te zetten

Welke lengte moet de opzet zijn?

Voordat je de opzet gaat maken, is het fijn om te weten hoe lang deze uiteindelijk zal moeten zijn. Hoe je dit berekent, kun je lezen in het artikel over de jig-formule. Het is handig om eerst de opzet te maken en deze daarna pas op de juiste maat in te stellen, zeker als je nog niet vaak een opzet gemaakt hebt.

Bij tutorials worden gebruikte touwen vaak met cijfers aangeduid. Het touw dat gebruikt wordt voor de opzet is over het algemeen touw 1.

De Kosmetik 2.0: enkele paracord opzet

Voordat je met de opzet begint, is het handig om alvast na te denken over de afwerking van je knoopwerk. Bij de Kosmetik 2 is de kant waar je het eerste knoopje van de opzet maakt ook de kant waar je de halsband uiteindelijk zal afwerken.

Vaak is de afwerking net iets minder mooi dan de rest van je knoopwerk en als je een biothane adapter gebruikt, kun je deze gebruiken om de afwerking wat te verbergen. Als je zorgt dat de afwerking aan de kant met de gesp zit, zal de strook biothane over de afgewerkte kant heen komen te liggen wanneer de halsband gesloten is.

Paracord Kosmetik 2 maken

Stappen 1 en 2 van kosmetik 2

Stappen 3 en 4

Stappen 5 en 6

Stappen 7 en 8 paracord basis

Basis voor halsband maken stappen 9 en 10

Opzet paracord halsband stappen 11 en 12

Nu de basis klaar is, kun je de andere touwen voor de knoop aan de opzet gaan toevoegen. Nadat je die hebt toegevoegd, maak je de opzet de juiste lengte.

De Kosmetik 2.1: dubbele paracord opzet

Anders dan bij bovenstaande opzet, zul je de halsband bij deze versie niet afwerken aan de kant waar je begint met opzetten, maar aan de andere kant. Bedenk ook hier aan welke kant je de creatie wilt afwerken en zorg dat je aan de andere kant begint met opzetten.

Paracord Kosmetik 2.1 maken

Stappen 1 en 2 hoe je de kosmetik 2.1 maakt

Stappen 3 en 4 vastmaken paracord aan gesp

Stappen 5 en 6 opzet halsband

Stappen 7 en 8 voor dubbele opzet

Stappen 9 en 10 voor maken paracord opzet

Voeg nu de andere touwen toe en maak de halsband met de knoop die je gekozen hebt, om nadat de band lang genoeg is je knoopwerk ook netjes en stevig af te gaan werken.

Deze post delen

Meer posts van Halsband

Meer posts van Tutorial

Meer posts van Tips & Tricks

Terug naar overzicht