2 min leestijd
Door

Stoer in Camouflage | Shop de Look

Doe inspiratie op voor je volgende project! In deze editie van Shop de Look: een complete set van hondenlijn, halsband en bijpassende armband met het thema "Stoer in Camouflage".

Het maken van de hondenlijn

Om dit een echt stoere lijn te laten zijn, heb ik ervoor gekozen om een lijn met camouflageprint te maken. Het leren handvat van nubuckleer en de antiek messing accessoires maken deze look compleet. 

Hondenlijn camouflage met leren handvat en takeling

Voor de hondenlijn van deze set heb ik het 10 mm camouflage touw van PPM uit de Hondenlijn touwcategorie gebruikt.

Er is een verschil in handgevoel tussen de lijnen van nylon en PPM. Welke in gebruik het prettigst is, hangt vooral af van je persoonlijke voorkeur.

Hondenlijntouw of normaal PPM-touw?

De producten uit de hondenlijncategorie liggen prettig in de hand en hebben een luxere uitstraling dan de 10 mm PPM basistouwen. Dat komt doordat de mantel van de hondenlijnserie fijner geweven is (48 kops) dan de mantel van de 10 mm PPM basistouwen (16 kops). 

Ik kies daarom graag voor een lijn uit de hondenlijncategorie, hoewel ook de PPM basistouwen prima gebruikt kunnen worden.

Kiezen van musketonhaak en O-ring

Om de lijn aan de halsband te kunnen vastmaken, heb je een musketonhaak nodig. In dit geval heb ik gekozen voor de antiek messing musketonhaak van 85 mm. Deze haak heeft een breekkracht van 338 kg en is daardoor sterk genoeg voor de hond waarvoor deze lijn bedoeld is.

Het andere uiteinde van de lijn is met een 20 x 4 mm O-ring aan het leren handvat bevestigd.

Takelen van de lijn

Takelen hondenlijn met paracord type I en LinhasitaVoor het afwerken van de lijn heb ik gekozen om te takelen. Hiervoor heb ik de kleuren Caffè Latte, Olive Drab en Branch Bruin van Paracord Type I gebruikt. Ik heb bewust gekozen voor Paracord Type I omdat dit iets dikker is dan micro cord. Doordat het touw wat dikker is, komt het patroon van de takeling iets duidelijker uit. 

Allereerst heb ik de touwen aan elkaar vastgenaaid, omdat alleen takelen echt niet stevig genoeg is. Ik heb hiervoor wit nano cord gebruikt, omdat dit dun, glad en sterk is.

Daarna begint het takelen zelf. Het touw voor het takelen bevestig ik eerst goed aan het hondenlijn touw, zodat de takeling niet kan gaan schuiven. Ik heb ervoor gekozen om het '3 Strand Ringbolt Hitching'-patroon te gebruiken voor de takeling.

 

De beide uiteinden van de takeling heb ik met groen Linhasita van 1 mm afgewerkt. Linhasita is in veel leuke kleuren te verkrijgen. Het is ook goed te gebruiken om een mooi stiksel in alternatieve kleuren op je creaties van leer te maken. Doordat het garen licht gewaxt is, glijdt het makkelijk door het leer heen.

Nubuckleer of vetleer voor het handvat?

Handvat van nubuckleer aan hondenlijn

Voor deze set heb ik gekozen voor lichtbruin nubuckleer van 20 mm en niet voor het bekendere vetleer. Dit type nubuckleer is niet helemaal egaal geverfd, waardoor het een natuurlijke en vintage uitstraling heeft. Nubuck is net als vetleer soepel leer dat lekker in de hand ligt.

Fijne breedtes voor het handvat vind ik 20 mm voor een grotere hond en 15 mm voor een gemiddelde of kleine hond. 

Het nubuckleer heb ik ook gedeeltelijk gevlochten. Dat is met dit leer net zo goed te doen als met vetleer. Door in de lengte sneetjes te maken in het leer die net iets langer zijn dan het leer zelf breed is, kun je hier het leer doorheen trekken en krijg je deze gevlochten look. De sneetjes kun je maken met een scherpe nijptang of met een bijtel. 

Extra ring aan het handvat

Ik vind het fijn om ook een ring aan het handvat te maken, zodat je de lijn gemakkelijk om je schouder kunt hangen als je ergens loopt waar de hond lekker los mag lopen.

De ring die ik hier heb gebruikt is een 5 mm messing ring, maar een ring van 3 of 4 mm is in dit geval ook prima. De breeksterkte is voor deze ring minder belangrijk, omdat de hond niet aan deze ring vast zal zitten.

Je kunt ter decoratie een hangertje aan deze O-ring maken. Ik heb hier gekozen voor een diamantknoop van Type III met kralen aan de uiteinden.

Afwerken met eindkappen

De uiteinden van het touw heb ik afgewerkt met antiek messing eindkappen van 10 mm. De eindkap past heel precies over het 10 mm touw. 

Daarom maak ik het einde van het touw zo dun mogelijk met behulp van een touwtje en een gasbrander, zodat de eindkap makkelijk over het touw geschoven kan worden. In het filmpje zie je hoe ik dat doe.

 

Om de eindkap op zijn plek te houden, doe ik 4 druppels Loctite in de eindkap voordat ik deze over het touw schuif.

Halsband met adapter

Hondenhalsband van PPM met adapter van leer

Voor de bijpassende halsband heb ik in dit geval voor hetzelfde 10 mm Hondenlijn touw gekozen als bij de lijn. Maar een geknoopte halsband van Paracord Type III in bijpassende kleuren zou natuurlijk ook prachtig staan. 

In het midden van de halsband heb ik een stuk Dark Olive geslagen touw van 10 mm gebruikt als leuk accent. Deze is ook weer afgewerkt met de 10 mm eindkappen. 

De afwerking heb ik hier met micro cord gedaan. Deze takeling is dunner en daarom aangenamer voor de hond. Met de takeling kun je eindeloos variëren qua kleuren die je hiervoor gebruikt. Ik heb gekozen voor de kleuren Hazelnut Bruin, Caffè Latte en Olive Drab. Hier heb ik ook weer het groene Linhasitatouw terug laten komen.

Adapter van leer

Voor de sluiting van de halsband heb ik een leren adapter gemaakt. Hiervoor heb ik 25 mm nubuckleer gebruikt, passend bij het leer handvat van de hondenriem. 

Adapter van nubuckleer aan hondenhalsband

De antiek messing gesp met 25 mm als doorvoermaat verbindt de twee delen van de adapter. De maten van de gesp zijn 55 x 34 mm, dat is in dit geval prima omdat het voor een wat grotere hond is.

Het leer is wel te dik voor dergelijke gespen. Daarom heb ik de onderste twee lagen van het leer uitgedund, zodat het toch door de gesp past. 

Het leer aan de halsband heb ik met de hand genaaid met leergaren zodat het sterk en mooi glad is. Om de gaatjes van voor het naaien te maken, gebruik ik de leerperforator met 4 punten. Voor de gaten voor het verstelbare gedeelte kun je de spindel goed gebruiken, maar het kan ook met behulp van een leerperforator van 3,5 of 4 mm. 

De musketonhaak van de lijn kun je bevestigen aan de ring aan de adapter. Ik heb hier gekozen voor een 25 x 4 mm D-ring, omdat dit stevig genoeg moet zijn voor een wat grotere hond. 

Ook aan deze ring kun je extra details bevestigen. In dit geval heb ik een lintje en schuifkraal uit eigen knutseldoos gebruikt.

Bijpassende armband van paracord

Paracord armband 3 Color Snake Belly

Om helemaal te matchen met je hond kun je er ook nog een leuke bijpassende armband bij maken. Deze is gemaakt met Paracord Type I in de kleuren Caffè Latte, Moss en Branch Bruin. Als sluiting heb ik een 13 mm Knottology buckle gebruikt. De knoop is de 3 Color Snake Belly.

Heel veel wandelplezier!

Deze post delen

Meer posts van Tips & Tricks

Meer posts van Leer

Terug naar overzicht