5 onmisbare tools voor al je Paracordprojecten
Zoveel Paracord tools die je kunt gebruiken en allemaal lijken ze heel handig. Maar wat heb je nu écht nodig voor laagdrempelige Paracordprojecten?
Het leuke aan werken met Paracord is dat je weinig materialen nodig hebt om allerlei eenvoudige creaties te maken. Denk aan het leger dat armbanden maakte om elkaar aan te kunnen herkennen: hiervoor heb je slechts touw, een mes en vuur nodig.
De Paracordwereld is sinds die tijd flink gegroeid en daarmee ook het aantal beschikbare tools. Hieronder vind je de 5 tools die wat mij betreft onmisbaar zijn.
1. Paracordnaald
Een Paracordnaald is een gedeeltelijk holle naald met aan de bovenkant een opening met schroefdraad. Dankzij deze schroefdraad kun je het Paracord in de naald vastschroeven. Hiermee kun je het touw gemakkelijk door de opzet halen of onder ander touw steken om zo een project af te werken.
Er zijn verschillende soorten Paracordnaalden. Je hebt naalden met botte, scherpe en platte punten, met allemaal hun eigen voordelen.
Er is 1 naald waar ik niet meer zonder kan en dat is de stompe Paracordnaald Pro voor Type III. Deze naald heeft een botte punt en dat vind ik fijn, want met een scherpe naald maakte ik het touw regelmatig per ongeluk stuk. Daarnaast is deze naald ook praktisch in het gebruik, omdat het touw al na 2 keer draaien vastzit.
Wil je geen speciale naald aanschaffen of is het werken met een Paracordnaald gewoon niet jouw ding? Je kunt als alternatief ook een Marlin Spike of een haaknaald gebruiken.
2. Gasbrander
Wanneer je touw knipt, kun je de uiteindes het beste afbranden om rafelende uiteindes te voorkomen. Je kunt dit doen met een gewone aansteker, maar die heeft een flakkerende vlam die je vaak niet goed onder controle kunt houden.
Een gasbrander is daarom een ideaal alternatief. Deze brander heeft een stabiele vlam en je kunt hiermee heel nauwkeurig richten.
De webshop biedt twee hervulbare branders aan: de Petromax mini gasbrander en de Petromax professionele gasbrander.
Ik werk graag met de mini gasbrander. De eerste paar keer had ik veel moeite met het indrukken van het veiligheidsknopje aan de zijkant tijdens het branden.
Na een paar projecten kreeg ik er meer handigheid in en kwam ik erachter dat het echt een ideaal hulpmiddel is. Deze brander ligt comfortabel in de hand en je kunt er gericht mee werken. Het hervullen gaat snel en je kunt de grootte van de vlam zelf bepalen.
3. Meetlint
Voor de hand liggend, maar echt een must-have: een meetlint. Je hebt deze nodig bij het afknippen van je touwen, het opzetten van je projecten en het nameten ervan. Een soepel meetlint is het prettigst om mee te werken.
Een favoriet heb ik niet, maar gelukkig heb je bij de lokale schoenmaker of hobbywinkel keuze genoeg om zelf een favoriet te kiezen.
4. Schaar
Nadat je gemeten hebt hoeveel touw je nodig hebt voor het maken van je project, moet je het touw afknippen. Je kunt er ook voor kiezen om het touw te snijden, maar met een schaar kun je het touw makkelijker dicht bij een knoop afsnijden dan met een mes.
De fijnste schaar uit de webshop vind ik de Fiskars Cuts & More Multitool.
Deze schaar kun je voor verschillende doeleinden gebruiken, maar ik zou aanraden hem alleen voor het knippen van Paracord te gebruiken en dus niet ook voor Biothane of leer. Het knippen van andere materialen kan hem namelijk sneller bot maken. Je kunt de schaar wel zelf slijpen met de multifunctionele veiligheidskap die bij de schaar zit.
5. Knoopplank
Oké, ook zonder een knoopplank (ook wel ‘jig’ genoemd) kun je allerlei Paracordprojecten maken. Maar handig is zo’n plank wel. Met een jig kun je je knoopwerk namelijk makkelijk spannen tussen twee punten. Uiteraard zijn er ook van knoopplanken verschillende modellen op de markt.
Mijn favoriet is momenteel de SpeedyJig. Waarom? Hij is klein, vrij licht en er is veel ruimte voor je handen om de knopen te kunnen leggen. Je kunt er ondanks het kleine formaat ook een behoorlijke lengte op knopen, dus zelfs voor kleine halsbanden is hij goed te gebruiken. Ik moet wel zeggen dat mijn favoriete plank regelmatig verandert, omdat alle planken pro’s en cons hebben.
Meer weten over de verschillen tussen verschillende soorten knoopplanken? Hier vind je een review over 3 verschillende knoopplanken.
Conclusie
Een Paracordnaald, een gasbrander, een meetlint, een goede schaar en een knoopplank: deze 5 hulpmiddelen vormen wat mij betreft een hele goede standaarduitrusting voor het werken met Paracord.
Welke tools zijn voor jou echte must-haves? Deel het met ons via #paracordeublog