Paracord knoopplanken: welke past het best bij mij?
Knoopplanken zijn ideaal om je Paracord knoopwerk te spannen en om gemakkelijker te werken. Maar welke knoopplank is nu geschikt voor jou?
Drie goede Paracord knoopplanken (ook wel jigs genoemd) zijn de SpeedyJig® Plus, de houten knoopplank en The Jig van FSTS. Deze 3 jigs bespreek ik om beurten en ik sluit steeds af met voor- en nadelen.
Alleen geïnteresseerd in de conclusie? Onderaan staat een overzicht van de voor- en nadelen (klik op ‘conclusie’ in de inhoudsopgave).
1. De SpeedyJig® PLUS: een goed begin
De naam "SpeedyJig" verklapt al gedeeltelijk waarvoor deze knoopplank geschikt is: namelijk ‘snelle’ en kleine knoopprojectjes. Heel geschikt dus voor bijvoorbeeld een Cobra armbandje van Paracord.
Maar laat je niet misleiden door de naam van deze jig. Ook projecten waar je langer mee bezig bent, kunnen op deze knoopplank gemaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan de armbanden van Cetus of Manny (Pull tight Paracord).
Een hondenhalsband van Paracord of een ander langer knoopproject op de SpeedyJig maken is lastig, daar is hij te klein voor.
De kleine maat van deze plank heeft juist weer als voordeel dat hij weinig opbergruimte inneemt. De knoopplank is zo klein dat hij zelfs in je rugzak past, ideaal wanneer je bus of trein weer eens vertraging heeft!
Liniaal
Veel jigs zijn uitgerust met een meetsysteem. Nu is het wel zo dat veel knopers deze meetsystemen meestal niet gebruiken. Dat komt doordat je met verschillende maten sluitingen werkt en je hierdoor vaak niet op het nulpunt begint met het knopen zelf.
Bij knoopplanken die specifiek voor armbanden worden gemaakt, zoals deze SpeedyJig, is hier vaak wel rekening mee gehouden. Op de liniaal van de SpeedyJig is dus voor de twee meest voorkomende maten sluitingen een startpunt aangegeven.
De twee sluitingmaten die het meest worden gebruikt bij het maken van armbanden zijn de sluitingen van 10mm (3/8 inch) en die van 15mm (5/8 inch). Belangrijk om rekening mee te houden is dat deze knoopplank een meetlint in inches heeft, niet in centimeters.
Monkey’s fists
Naast het feit dat deze jig compact is, heeft deze knoopplank nog een groot voordeel. Je kan er niet alleen Paracord armbanden op knopen, maar ook Monkey’s fists (“apenvuisten”) maken. Deze knoop wordt zo genoemd omdat het eruit ziet alsof het samengeknepen apenvuistjes zijn.
Deze knoop wordt gemaakt door een klein balletje in het midden van een knoop te leggen waarna de knoop wordt aangetrokken. Dit zorgt ervoor dat je een ronde vorm krijgt. Met de SpeedyJig is het mogelijk het balletje op zijn plek te houden en er dan omheen te knopen.
Vorm
Deze jig heeft naast het kleine formaat nog een aantal handige eigenschappen. Zo zitten er aan de onderkant 4 rubberen dopjes die voorkomen dat de jig gaat schuiven. Dat is natuurlijk ideaal wanneer je met de plank horizontaal op bijvoorbeeld een tafel werkt.
Ikzelf hou ervan om mijn planken tussen mijn benen te plaatsen of, wanneer ik op de bank zit met mijn knieën omhoog, ze tegen mijn bovenbenen aan te leggen. In dat laatste geval geef ik je als tip mee om een dekentje of kussentje tegen je buik te leggen zodat je geen last hebt van het 'lipje' dat uitsteekt.
De platen waaraan je het knoopwerk vastmaakt, zijn zo ver mogelijk uit elkaar geplaatst, zodat je op een redelijk kleine jig toch een behoorlijke lengte kan knopen. De platte 'lipjes' aan deze platen passen in vrijwel elke sluiting, hoewel een grote sluiting (zoals een AluMax buckle van 25 mm) wel zal gaan schuiven.
Pro's en cons
+ Compact, dus ideaal om mee te nemen
+ Licht, dus makkelijk mee te dragen
+ Ingebouwde liniaal
- Niet geschikt voor projecten die (inclusief sluiting) langer zijn dan 38 cm
- Maten op liniaal zijn in inches
De houten knoopplank: voor langere projecten
Als je vaker wilt gaan knopen, is de houten knoopplank zeker een aanrader. Deze plank is een stuk groter dan de SpeedyJig, waardoor je ook grotere knoopprojecten kunt maken.
Er zijn verschillende versies van de houten knoopplank op de markt. De vorm kan per aanbieder net iets verschillen, maar het principe blijft hetzelfde: een Paracord knoopplank die geschikt is voor korte en langere knoopprojecten.
Deze houten knoopplank van Paracord.eu is verstelbaar met de 2 houten schuifblokken. Dankzij de gladde afwerking gaat dit heel soepel en heb je geen last van splinters. Alle zijden en hoeken zijn ook netjes afgewerkt.
De makkelijkste manier om deze jig te gebruiken is door de plank met het ene uiteinde tussen je benen op het zitvlak van de stoel te plaatsen en het andere uiteinde op de tafel te laten rusten. Hierdoor leunt hij op de tafel en blijft hij stabiel staan.
Door de lengte kan je deze knoopplank niet zomaar in je rugzak meenemen, maar dankzij de smalle vorm is hij wel makkelijk te dragen.
Pro's en cons
+ Maat makkelijk te verstellen
+ Gemaakt van kwalitatief hout
+ Gladde afwerking
- Vrij smal, waardoor hij bij een kleine hoek instabiel staat
The Jig by FSTS: alles-in-1
The Jig by FSTS: een plank met heel veel mogelijkheden en hierdoor ook prijzig. Maar goed gereedschap is het halve werk. Het kan echt een waardevolle investering zijn in je hobby of werk.
De houding die je met een reguliere knoopplank moet aannemen om een paar uur aan één stuk te knopen, is niet altijd ideaal. Je werkt nu eenmaal met een stijve plank die niet kan bewegen. Een plank kan gekanteld worden als je wat verder van je bureau gaat zitten, maar dat is het dan ook wel.
Met The Jig heb je dit probleem niet, deze geavanceerde Paracord knoopplank is aan een tafel te monteren en horizontaal en verticaal verstelbaar. Ook kun je zelf de hoek bepalen. Hierdoor kun je regelmatig wisselen van positie en kun je ook een manier ontdekken die voor jou het fijnst werkt.
Dankzij het schuifmechanisme past elke maat buckle of sluiting. De plank heeft een ingebouwde functie waarmee je ook half-check hondenhalsbanden kunt knopen.
Ik weet dat The Jig intimiderend kan lijken op het eerste gezicht door de stevige mechanische uitstraling. Maar door al die technische mogelijkheden die zorgen voor deze uitstraling is dit wel echt een hoogwaardige en multifunctionele knoopplank.
Uitbreidingen
Er bestaan ook allerlei uitbreidingen voor deze jig, zoals de FraPa: een touwklem die ervoor zorgt dat je lijnen kunt vlechten op de plank. Er bestaat ook een opzetstuk om je mobiel mee vast te zetten om tutorials te kunnen kijken tijdens het knopen.
Deze knoopplank heeft zoveel functies en eigenschappen dat hij een eigen blogpost verdient. Houd de blog dus in de gaten om meer over deze jig te weten te komen.
Pro's en cons
+ Verstelbaar in hoogte en hoek, dus ergonomische werkhouding
+ Uitbreidingen beschikbaar
+ Knoopprojecten tot 83 cm
+ Iedere sluiting kan bevestigd worden op de plank
+ Halfcheck halsbanden mogelijk
- Prijzig
- Moeilijk op te bergen of mee te nemen
Conclusie
Elke knoopplank heeft zijn eigen voor- en nadelen. Mijn favoriete plank is afhankelijk van het soort project dat ik maak. De SpeedyJig om op de bank ontspannen te knopen, de houten knoopplank voor een gezellige knoopmiddag en The Jig voor de avonden dat ik bestellingen zit te knopen.
Welke functies moet een jig of knoopplank voor jou hebben? Heb jij misschien een van de bovenstaande planken? Laat het ons weten met #paracordeublog!