Winkel
1 min leestijd
Door

Maak je eigen hondenhalsband van Paracord | Instructies DIY-kit

Wil je zelf een hondenhalsband van Paracord knopen? Hier vind je instructies, foto’s en video’s voor de knopen Benno’s Happiness, Luna’s Fly Trap, Graf Wutz en Honey Bee.

DIY-pakket maak je eigen Paracord hondenhalsbandHeb je een Paracord DIY-kit ‘Maak je eigen hondenhalsband’ aangeschaft? Op deze pagina vind je de aanwijzingen voor het knopen van deze halsband. Ook zonder dit pakket kun je uiteraard deze knopen maken, je kunt de benodigdheden vinden op de productpagina.

Het is handig om deze hulpmiddelen bij de hand te hebben:

 

Het begin van de halsband

Wanneer je zelf een hondenhalsband gaat maken, is de opzet een heel belangrijk onderdeel van het knopen. Je wilt natuurlijk niet dat je hond alsnog los kan raken. 

Lengte van de opzet

Voordat je de opzet kunt gaan maken, moet je weten hoe lang deze moet worden. De regel die je met de producten uit dit pakket kunt aanhouden is: omtrek van de hondennek (in cm) - 7 cm.

Maak je de halsband voor een hond met een nekomtrek van 43 cm? Dan moet de lengte van jouw opzet 36 centimeter worden (43 cm - 7 cm). Op de foto hieronder zie je welk gedeelte dat is. 

Opzet van paracord halsband op een knoopplank met aanduiding wat opzetlengte is

Let op: dit zijn allemaal gemiddelde waardes. Lengtes kunnen afwijken door persoonlijke knoopstijlen. Bij deze lengte gaan we ervan uit dat je de adapter sluit ter hoogte van het middelste gaatje. Als de band dan toch iets te krap of te ruim is, kun je dat namelijk opvangen door te wisselen van gaatje. 

Enkele of dubbele opzet

Twee veilige manieren van opzetten zijn de enkele opzet en de dubbele opzet. De enkele opzet (ook wel Kosmetik 2.0 genoemd) wordt het meest gebruikt bij het knopen van een halsband. 

Bij Graf Wutz en Honey Bee begint de knoop met een dubbele opzet in het originele ontwerp. Als je een dubbele opzet gebruikt, krijg je meestal ook een bredere band als eindresultaat. 

De opzet maak je met het touw van 9 meter.

Instructies enkele opzet (Kosmetik 2.0) 

 

Instructies dubbele opzet (Kosmetik 2.1) 

 

Knoop de Benno’s Happiness

De Benno's Happiness knoop met Paracord

De knoop Benno's Happiness is ideaal wanneer je nog geen ervaren knoper bent. Waar je bij deze knoop vooral op moet letten, is dat je de middelste touwen steeds moet wisselen van plaats om dit afwisselende patroon te krijgen.

Deze knoop wordt in de instructievideo met enkele opzet gemaakt.

Videotutorial Benno’s Happiness

 

Knoop de Luna’s Fly Trap

De knoop Luna's Fly Trap van Paracord

Deze knoop van Saskia Meissner wordt in de tutorial met een enkele opzet gemaakt. 

Bij deze knoop kun je er ook voor kiezen om de kern te halen uit het touw dat bovenop ligt. Dit geeft net even een ander effect en de band is dan ook iets platter.

Kleuren toevoegen aan opzet

 

Knopen van Luna’s Fly Trap

 

Afwerken van Luna’s Fly Trap

 

Knoop de Graf Wutz

De knoop Graf Wutz als Paracord halsband

Bij de knoop Graf Wutz, die is ontworpen door Claudia Seewald (van Bootshund), kan gekozen worden tussen een enkele of een dubbele opzet. In de video is gekozen voor een dubbele opzet.

Videotutorial Graf Wutz 

 

Heb je moeite met het afwerken? Bekijk dan de video hieronder. Deze toont de afwerking van een iets andere knoop (Luna's Fly Trap), maar je gebruikt hetzelfde principe bij het afwerken van Graf Wutz.

 

Knoop de Honey Bee

De knoop Honey Bee van Paracord voor halsband

Deze knoop van Silke Engels kan met zowel de enkele als de dubbele opzet gemaakt worden. In de videotutorial is de dubbele opzet gebruikt. 

Videotutorial Honey Bee

 

Wat te doen met touwresten?

Paracord sleutelhanger diamantknoopNa het knopen van je halsband heb je waarschijnlijk nog wat touw over. Het is zeker niet nodig om dit weg te gooien. Je kan dit touw onder andere gebruiken voor veters, armbandjes, keycords, maar ook voor sleutelhangers. 

Je kunt bijvoorbeeld een sleutelhanger maken met de diamantknoop. In de tutorial hieronder wordt een diamantknoop gemaakt als start van een hondenlijn, maar dit werkt precies hetzelfde voor een sleutelhanger. Beeld voor jezelf in dat de musketonhaak in het filmpje een sleutelring is.

Je kunt de knoop maken met zoveel strengen als je zelf wilt, want vanaf 3 strengen (of paren), blijft het principe hetzelfde. 

Na het maken van de diamantknoop kun je kralen toevoegen aan de uiteinden of deze uiteinden juist uit te rafelen met bijvoorbeeld een paracord naald. Je kunt er ook voor kiezen om knoopjes te leggen aan de uiteinden van de strengen.

Tutorial Diamantknoop

 

Deze post delen

Meer posts van Halsband

Meer posts van Tips & Tricks

Meer posts van Tutorial

Terug naar overzicht