1 min leestijd
Door

Maak zelf een leren halsband met de bleed knot | Tutorial

Maak zelf een gevlochten leren halsband voor je hond met de Bleed Knot! Deze verstelbare halsband maak je van vetleer en je kunt hem decoreren met paracord.

DIY-pakketje op snijmat met materialen en bruin met blauwe halsband ernaastDe bleed knot, ook wel blood knot genoemd, geeft door de v’tjes die je vormt de indruk van gevlochten leer. In dit ontwerp wordt vetleer, paracord type 3, paracord type 1 en micro cord gebruikt.

Bij deze tutorial gaan we ervan uit dat je werkt met het DIY-pakket voor een bleed knot halsband, maar je kunt de stappen natuurlijk ook volgen zonder dit pakket. Zorg dan zelf de benodigde materialen bij de hand te hebben.

Handige hulpmiddelen

Naast de materialen uit het pakketje heb je deze hulpmiddelen nodig:

  • Schaar
  • Scherp mes
  • Brander of aansteker
  • Gaatjestang
  • Liniaal

In de tutorial worden ook naalden gebruikt voor paracord type 1, type 3 en micro cord. Voor de type 1 en type 3 naalden kun je een haaknaald als alternatief gebruiken, voor de micro cord naald kun je een normale naainaald gebruiken.

What the bleed knot out of leather and paracord looks like

Boekschroeven in vetleer

Het gebruiken van boekschroeven in vetleer is niet altijd handig. Vetleer is namelijk heel flexibel leer en wanneer er kracht op komt te staan, kunnen de gaten uitrekken en de boekschroeven loskomen. Wanneer je de boekschroef echt gebruikt om bijvoorbeeld een vetleren halsband vast te zetten, dan kan dit loskomen en de hond losraken. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

In dit pakket gebruiken we wel een boekschroef, maar met als enige doel om de gesp en de passant ring netjes naast elkaar te houden. Het leer zelf zit vast doordat het door zichzelf gevlochten is met de bleed knot. Mocht de boekschroef in deze halsband loskomen, dan zitten alleen de accessoires wat losser, maar de halsband zit nog steeds veilig om de nek van je hond.

Wil je vaker met vetleer gaan werken en ook andere modellen gaan maken? Zorg ervoor dat je boekschroeven niet gebruikt om het leer echt vast te zetten, maar alleen decoratief. Je kunt het leer veilig vastmaken door het te naaien.

Lengte bepalen

Bruine halsband van vetleer met blauw paracord

Met de materialen in het pakket kun je een halsband met binnenmaat van maximaal 50 cm maken. Om te zorgen dat de halsband de juiste maat krijgt, moet je de nekomtrek van de hond weten.

Als vuistregel met deze materialen kun je gebruiken: nekomtrek hond in cm - 3 cm = lengte van gesp tot einde van het gevlochten deel. Maak je de halsband voor een hondennek van 42 cm? Ga dan door met de bleed knot totdat het stuk vanaf de gesp ongeveer 39 cm lang is.

Wanneer je deze lengte bereikt hebt, kun je het gevlochten gedeelte gaan afwerken zoals in de video getoond. Wanneer je de gaten gaat maken om de halsband verstelbaar te maken, ga je de maat nauwkeuriger bepalen.

Het eerste gat wil je op precies de juiste maat van de hond maken. Dit kun je makkelijk meten door de band bij je hond om te doen en te kijken waar het gat voor de gesp nodig is. Zorg dat je aan beide kanten van dit gat op 15 mm afstand nog een gat maakt, zodat de halsband verstelbaar wordt.

De Bleed Knot halsband maken

In de video hieronder zie je hoe je de leren halsband met de bleed knot maakt. In de ondertiteling vind je extra informatie.

De video begint met een tip om de randen van het leer af te werken. Dit is zeker niet verplicht en als je voor het eerst met leer werkt, raden we je vooral aan dit nu niet te doen. Wil je vaker zulke creaties van leer gaan maken? Dan kan dit wel interessant voor je zijn. In de video gebruiken we hiervoor Tokenole en een polijsthout.

 

Sleutelhanger met de restjes

Heb je nog een stuk leer over? Maak dan ook nog een leuke leren sleutelhanger! Hieronder zie je hoe je een hanger met de bleed knot maakt.

Voor deze sleutelhanger heb je een stuk vetleer van ongeveer 25 cm nodig. Zoek iets waaraan je dit leer gaat vastmaken, zoals een sleutelring. Hierbij maak je op dezelfde manier een aantal keer de ‘vlecht’ in het leer. Daarna knip je de uiteinden af zoals je wilt en dan is je sleutelhanger klaar voor gebruik!

 

Deze post delen

Meer posts van Halsband

Meer posts van Tutorial

Meer posts van Leer

Terug naar overzicht