1 min leestijd
Door

Maak een biothane lijn | DIY-kit instructies

Wil je zelf een hondenriem van biothane maken? Aan de hand van deze tutorial met patroon maak je eenvoudig zelf een tweekleurige biothane lijn.

DIY-pakket voor het maken van een hondenriem van biothane met 2 kleurenHeb je een DIY-kit voor het maken van een biothane lijn aangeschaft? In deze blogpost vind je de instructies voor het maken van deze hondenriem. Je kunt deze lijn uiteraard ook maken zonder de kit, de benodigde materialen vind je op de productpagina van het DIY-pakket.

Handig om bij de hand te hebben:

In het pakket vind je het biothane, de accessoires en het patroon. Je kunt dit patroon voor het maken van een biothane lijn ook downloaden als een PDF.

De stukken biothane, musketon, boekschroeven, O-ring en het papieren patroon

Stap 1: Het patroon uitknippen

Knip de patroondelen uit op de snijlijnen. Plak vervolgens de delen 1a en 1b aan elkaar, waarbij de kanten met de sterretjes tegen elkaar komen te liggen.

Taping the pattern pieces together with the signs next to each other

Stap 2: Het biothane aftekenen

Pak het langste stuk biothane (van 1,2 meter). Voor dit stuk biothane gebruik je de twee stukken van deel 2 van het patroon. Deze leg je op de uiteinden van het biothane, met de gaatjes naar het uiteinde toe.

De hulplijn geeft aan hoe de andere stukken biothane straks bevestigd worden aan de uiteinden.

Teken met een pen de gaatjes af op het biothane. Dit doe je door met je pen door het papier heen te drukken en een stip op het biothane te zetten.

Pieces of part 2 of the pattern placed on the ends of the biothane strip

De patroondelen 1 en 3 gebruik je voor de andere strook biothane. Leg beide patroondelen op het biothane en markeer de uiteinden en gaten met een pen. Knip daarna het biothane tussen de twee patroondelen in tweeën.

Met het biothane voor deel 1 (ongeveer 55,5 cm) maak je het handvat, deel 3 van ongeveer 14,5 cm is voor de lus waarmee je de musketonhaak bevestigt aan de lijn.

Met een pen op biothane de uiteinden en de gaatjes markeren

Stap 3: Uiteinden knippen en gaatjes maken

Knip de uiteinden netjes af. Het is praktisch om een scherpe schaar te gebruiken, zodat de knip zo netjes mogelijk is. Resten van de webbing bij de uiteinden kun je eventueel wegsmelten. Zorg ervoor dat je daarbij de coating niet aanraakt, het biothane smelt dan en wordt zwart.

Maak gaatjes van 4,5 of 5 mm op de gemarkeerde plekken. Je kunt hiervoor een gaatjestang gebruiken, maar je kunt ook kiezen voor een perforator.

Uiteinden van biothane geknipt en de gaatjes geponst

Stap 4: Musketonhaak bevestigen

Neem het korte stuk biothane van 15 cm en schuif de musketonhaak eroverheen. Daarna vouw je dit biothane om een van de uiteinden van de strook biothane van 1,20 meter. Zorg ervoor dat de gaten van de stukken biothane recht op elkaar liggen.

Musketon vastmaken aan de hondenriem van biothane

Je gaat het biothane nu aan elkaar vastmaken. Dit doe je aan de hand van 3 boekschroeven. Voordat je de boekschroeven vastschroeft, doe je er eerst een druppel lijm of schroefdraadborging (bijvoorbeeld Loctite 243) in. Draai de schroef vervolgens stevig vast.

Schroefdraadborging gebruiken om de lus met de musketon vast te maken aan de hondenlijn

Stap 5: Handvat aan de lijn bevestigen

Pak nu het stuk biothane van 55,5 cm om hiervan het handvat van de lijn te maken. Schuif de O-ring over deze strook. Deze ring kun je gebruiken om er bijvoorbeeld een poepzakjeshouder aan te hangen of om de musketonhaak aan vast te maken zodat je de lijn makkelijk over je schouder kunt hangen wanneer je hond los mag lopen.

Vouw deze strook nu om het andere uiteinde van de strook van 1,20 meter en zorg ervoor dat de gaten precies op elkaar liggen. Maak dit aan elkaar vast met drie boekschroeven.

Bij het maken van het handvat van de lijn ook een ring toevoegen aan het handvat

Nadat je het handvat met de drie boekschroeven hebt bevestigd, is je lijn klaar voor gebruik!

Biothane lijn in twee kleuren met chicago schroeven en musketon haak

Deze post delen

Meer posts van Hondenriem

Meer posts van Tutorial

Meer posts van Biothane

Terug naar overzicht