1 min leestijd
Door

Maak een biothane halsband | DIY-kit instructies

Wil je zelf een halsband van Biothane maken? Hier zie je stap voor stap hoe je met een handig patroon een verstelbare biothane halsband maakt met 2 kleuren.

DIY-pakket voor tweekleurige biothane halsband voor honden en de gemaakte halsband ernaastHeb je een DIY-pakket voor het maken van een biothane halsband aangeschaft? Op deze pagina vind je de instructies voor het maken hiervan. Je kunt deze halsband natuurlijk ook maken zonder dit pakket, je vindt de benodigdheden op de productpagina.

Handig om bij de hand te hebben:

  • Schaar
  • Pen
  • Lijm of schroefdraadborgmiddel (Loctite 243)
  • Schroevendraaier platte kop
  • Gaatjestang (of losse perforators)

In het DIY-pakket vind je het biothane, de accessoires en een a4’tje met patroon. Je kunt het patroon voor de biothane halsband ook als PDF downloaden.

Materialen en patroon uit het pakket op een blauwe snijmat

Stap 1: Knip de patronen uit en maak ze op maat

Bepaal welke maat de halsband moet krijgen. De maat bepaal je op basis van de nekomvang van de hond. Tip: neem een oude, passende halsband en meet de binnenkant hiervan wanneer hij gesloten is. Dan weet je ook welke maat je moet aanhouden.

Knip het patroon helemaal uit langs de randen en knip de delen 1a en 2a bij het juiste cijfer af. Heb je een halsband van 42 centimeter nodig? Dan houd je op het patroon ook het cijfer 42 aan. 

Na het uitknippen ga je de a- en b-delen aan elkaar plakken. Je kunt hier gewoon plakband voor gebruiken. Zorg dat het sterretje van 1b onder het sterretje van 1a terecht komt (zie foto). Doe hetzelfde voor 2a en 2b, waarbij de zwarte rondjes dan op elkaar aansluiten.

Patroondelen voor biothane halsband op maat maken en aan elkaar plakken

Materialen op snijmat met uitgeknipte en op maat gemaakte patronen

Stap 2: Teken de lengtes en de gaatjes af

Deel 1 van het patroon is bedoeld voor het langste stuk biothane (van 45 cm). Het stuk biothane van 40 cm lang gebruik je voor deel 2 van het patroon. Deel 3 maak je met het smalle biothane. 

Leg de patronen op het biothane en geef met een pen de maten aan op het biothane. Daarna geef je ook aan waar de gaatjes moeten komen. Dit doe je door met je pen door het papier heen te drukken.

Met patroon eindes en gaten afgetekend op het biothane

Stap 3: Knip op maat en maak de gaatjes

Knip de uiteindes van het biothane af op de plek die je zojuist met pen hebt aangegeven. Het is handig om een scherpe schaar te gebruiken, zodat het biothane zo netjes mogelijk geknipt wordt.

Vervolgens maak je gaten op de plekken waar je een stip hebt gezet. Hiervoor kun je een gaatjestang gebruiken. Ga je vaker met biothane werken? Dan kun je in plaats van de gaatjestang kiezen voor kwalitatief betere perforators in de juiste maten.

Voor het mooiste resultaat kies je voor twee verschillende maten gaten. Voor de 4 gaten op rij voor de sluiting (deel 1a van het patroon) maak je gaatjes van 3,5 mm en voor de overige gaten kies je voor 4,5 mm.

Uiteinden afgeknipt en gaatjes gemaakt in het biothane

Stap 4: Biothane aan de ring vastmaken

Je gaat nu de twee delen van de halsband aan de ring vastmaken. Dit doe je aan de kant van 1b en 2b, je vouwt deze uiteinden zo dat de gaatjes precies boven elkaar komen. Zet dit vast met een boekschroef (chicago schroef).

Voordat je de schroeven vast draait, doe je er een druppel sterke lijm of schroefdraadborgmiddel in. Hiervoor is bijvoorbeeld Loctite 243 heel geschikt. Draai vervolgens de schroef stevig vast met behulp van een schroevendraaier.

Zorg er bij alle boekschroeven voor dat de gladde kant ervan aan de buitenkant komt.

Beide halsband delen biothane vastgemaakt aan de O-ring

Stap 5: Sierlus maken

Neem het dunne stuk biothane. Hier maak je nu een lus van door de uiteinden aan elkaar vast te maken met behulp van een boekschroef.

De sierlus van het biothane gemaakt met een boekschroef met andere accessoires eromheen

Stap 6: Accessoires toevoegen aan de biothane halsband

Schuif eerst de D-ring over het biothane, daarna de gemaakte sierlus en de gesp. Je gaat deze nu vastzetten met de boekschroeven. Let erop dat de sierlus met de gladde kant van de schroef naar de buitenkant wijst.

Zorg dat de D-ring en de sierlus tussen de vier gaten zitten. Maak de boekschroeven vast, gebruik hiervoor ook weer een druppel lijm. Zorg er ook hier voor dat de gladde kant van de schroeven aan de buitenkant zitten.

Gesp, sierlus en D-ring toevoegd aan de halsband

De achterkant nadat alle accessoires zijn toegevoegd aan de halsband

Na het bevestigen van de accessoires is de halsband bijna klaar. Je ziet dat met dit patroon de halsband vanzelf iets rond trekt bij de bevestigde accessoires.

Sluiting van de halsband waarbij je ziet dat het gedeelte bij de sluiting rond trekt

Steek de biothane strook door de gesp en sluit de gesp bij het gewenste gat. Het uiteinde van het biothane kun je nu onder de sierlus steken. Je halsband is nu klaar voor gebruik!

Volledige biothane halsband als eindresultaat van de tutorial

Deze post delen

Meer posts van Halsband

Meer posts van Tutorial

Meer posts van Biothane

Terug naar overzicht