1 min leestijd
Door

Wen-D Leash | DIY-kit instructies

Maak een mooie jachtlijn met het design Wen-D Leash. Je gebruikt hondenlijntouw en paracord om hondenriem en halsband in één te maken.

Paracord pakket jachtlijn makenHeb je een DIY-pakket om een Wen-D Leash retrieverlijn te maken gekocht? Hier vind je de instructies om deze lijn mee te maken. Je kunt deze lijn natuurlijk ook maken zonder dit pakket, je vindt de benodigde materialen op de productpagina.

In de tutorial worden deze hulpmiddelen gebruikt:

De Wen-D Leash is ontworpen door Wendy van der Helm. We willen haar bedanken voor de toestemming om de tutorial en het DIY-pakket te maken.

Jachtlijn hond dubbele stop van paracord en hondenlijntouw, Wen-D Leash design

1. Hondenlijntouw aan elkaar naaien

Voordat je gaat naaien, moet je weten waar de koordbuis precies moet komen. Dit hangt af van de lengte van het dubbelgeslagen stuk touw. De lengteberekening die je kunt aanhouden is 'omtrek van de nek + 2 cm'. Heeft je hond een nekomtrek van 47 centimeter? Zorg dan dat het dubbelgeslagen stuk 49 centimeter is.

De koordbuis komt na de lus, de lus en de koordbuis nemen samen ongeveer 5 centimeter in beslag.

Dubbelgevouwen stuk van de jachtlijn met indicatie welke lengtes belangrijk zijn

Illustratie 1 - Belangrijke maten bij de lijn

Let op: we gaan hierbij uit van een uiteinde dat al klaar is voor de eindkap. Ga je het uiteinde net als in de video pas later afknippen en branden? Zorg dan dat je nog 1-2 centimeter extra neemt.

Dan ga je nu het hondenlijntouw aan elkaar naaien op de plaats waar de koordbuis moet komen. Je kunt hier bijvoorbeeld nanocord voor gebruiken.

Let er vooral op dat je niet te ver naait, zodat het genaaide gedeelte nog mooi onder de koordbuis valt. Controleer tussendoor ook of het touw nog steeds door de lus past.

 

2. Halsband gedeelte knopen

Je gaat nu het halsbandgedeelte van de lijn knopen. Dit knoop je met paracord type 3.

In het pakketje vind je 3 bundels paracord. Knip van iedere bundel een meter af en leg deze aan de kant. Die ga je pas gebruiken wanneer je de diamantknopen gaat maken.

De rest van het paracord gebruik je voor het knopen van de halsband. Je voegt allereerst de paracord touwen aan het hondenlijn touw toe. Nadat je alle kleuren hebt toegevoegd, ga je om het dikke touw heen knopen zoals in de video getoond wordt.

Halsband gedeelte van jachtlijn Wen-D Leash

De video verwijst naar de verschillende kleuren met cijfers. Voor de kleurencombinatie in dit pakket is kleur 1 North Star Diamonds Snake, kleur 2 Polar Blue en kleur 3 Pirate Gold.

In het voorbeeld is er gekozen voor de Helmy's Next knoop met de rand van de Sanctified Covenant knoop. Omdat dit om het dikke touw wordt geknoopt, ziet dit er wel weer heel anders uit. Het leuke aan de Wen-D Leash is dat voor het halsbandgedeelte heel veel paracord knopen gebruikt kunnen worden.

Voor de lengte van je knoopwerk kijk je terug naar illustratie 1. De lengte van zowel B als C moet 5 cm zijn. Let er wel op dat bij B de 5 cm geldt voor een afgewerkt uiteinde. Heb je het uiteinde nog niet afgewerkt? Neem dan 1-2 centimeter extra.

De ruimte tussen B en C ga je vullen met het paracord knoopwerk. Is je geknoopte stuk klaar? Dan ga je dit afwerken door de paracord touwen terug te steken.

 

3. Hondenlijn verder maken

Je gaat nu verder met de jachtlijn door de tweede koordbuis en de luxe eindkap toe te voegen. Vervolgens voeg je de eerste stegring toe, haal je het touw door de lus heen en voeg je de tweede stegring toe.

 

4. Handvat maken

Je gaat nu een handvat maken aan het einde van de lijn, je kunt hierbij zelf kiezen hoe groot je het handvat wilt maken.

Wil je nog een ring toevoegen aan je handvat, bijvoorbeeld om een poepzakjeshouder aan te kunnen hangen? Voeg deze ring dan toe voordat je gaat naaien.

 

5. Diamantknopen rond de lijn maken

Om het stiksel van het handvat te verbergen knopen we diamantknopen om de lijn heen. Hiervoor gebruik je het paracord touw dat je aan het begin apart hebt gelegd.

In de video worden vier diamantknopen gemaakt, maar je kunt natuurlijk zelf bepalen hoeveel van deze knopen je maakt.

Diamantknoop hulpmiddel zelf maken van lege wc-rolDe diamantknoop wordt hier gemaakt met 6 strengen. Heb je nog niet eerder een diamantknoop gemaakt? Dan kun je ervoor kiezen om de versie van de diamantknoop met 4 strengen te gebruiken. Het is ook handig om eerst te oefenen met deze knoop en hem dan pas om de lijn heen te knopen.

Tip: geen hulpmiddel bij de hand voor de diamantknoop? Je kunt zo'n hulpmiddel zelf maken met een leeg wc-rolletje. Je knipt net zoveel gaten uit de rol als de hoeveelheid strengen die je gebruikt. Voor een diamantknoop van vier strengen, knip je dus vier gaten uit het karton.

 

Deze post delen

Meer posts van Paracord

Meer posts van Tutorial

Meer posts van Hondenriem

Terug naar overzicht