1 min leestijd
Door

Maak een Bloemen Paracord Halsband | DIY-kit instructies

Knoop een vrolijke paracord halsband voor je huisdier met de Aztec Sun Bar knoop. Hier zie je stap voor stap hoe je dit paracord bloemenpatroon maakt.

DIY-pakket om een bloemhalsband van paracord te maken met Aztec SunbarHeb je een Paracord DIY-pakket voor een Aztec Sun Bar hondenhalsband gekocht? Op deze pagina vind je de instructies om deze bloemenhalsband te maken. Je kunt de halsband natuurlijk ook maken zonder dit pakket, je vindt de benodigde materialen op de productpagina.

Het is handig om deze hulpmiddelen bij de hand te hebben:

Begin van de paracord halsband

Wanneer je een hondenhalsband van paracord maakt, is de opzet een belangrijk gedeelte van het knopen. Omdat je niet wilt dat je hond los kan raken, moet je zorgen dat je een veilige opzet maakt.

De lengtes bepalen

Voordat je aan de opzet kunt maken, moet je weten welke lengte deze moet krijgen. De vuistregel die je met de producten in dit pakket kunt aanhouden is: nekomtrek van de hond (in cm) - 7 cm.

Maak je een halsband voor een hond met een nekomtrek van 43 centimeter? Dan moet de ‘opzetlengte’ 36 centimeter zijn (43 cm - 7 cm). In de afbeelding hieronder zie je welk gedeelte dit is.

Opzet op een paracord knoopplank met indicatie waar opzetlengte naar verwijst

Je gebruikt het langste koord (de kleur Moss in het pakket) voor de opzet.

Voor dit patroon maak je steeds bloemen met 6 bloemblaadjes. De hoeveelheid bloemen die je moet maken is afhankelijk van je opzetlengte.

Om te berekenen hoeveel bloemen je moet knopen deel je de opzetlengte door 3. Voor een opzetlengte van 36 cm maak je dan dus 12 bloemen.

Let op: dit zijn allemaal gemiddelde waardes. Lengtes kunnen afwijken door persoonlijke knoopstijlen. Bij deze lengtes gaan we er vanuit dat je de adapter sluit ter hoogte van het tweede gaatje. Als de band dan toch iets te krap of te ruim is, kun je dat namelijk opvangen door te wisselen van gaatje.

 

Touw voor de bloemen

Bij de meeste knooppatronen moet je, voordat je begint te knopen, alle of de meeste touwen aan de opzet toevoegen. Bij de Aztec Sun Bar knoop voeg je alleen het touw voor de eerste bloem aan de opzet toe. De andere koorden komen later.

Elke keer dat je een bloem bijna af hebt, moet je het koord voor de volgende bloem toevoegen. Hierdoor heb je veel vrijheid in de volgorde en je kunt zelfs tijdens het knopen zelf nog besluiten een kleur of de volgorde te veranderen.

De touwen op maat knippen

In het pakket vind je 3 meter van elke kleur die je voor de bloemen gaat gebruiken. Je hebt ongeveer 80 cm per bloem nodig. Knip deze koorden dus in stukken van minstens 80 centimeter.

Let op: zorg ervoor dat je het langste koord, dat je voor de opzet zelf gebruikt, niet knipt. Het opzettouw moet uit één stuk bestaan voor de veiligheid van de halsband.

Aztec Sun Bar knopen

Paracord bloemen halsband aztec sunbar

Kleuren toevoegen aan de halsbandopzet

Zoals hiervoor al benoemd, voeg je maar één touw toe aan de opzet. Daarna voeg je, elke keer voordat je een bloem afrondt, het touw voor de volgende bloem toe.

Beginnen met knopen

Je begint nu met het knopen van de halsband zelf. De video laat stap voor stap zien hoe je de Aztec Sun Bar knoop maakt. Je herhaalt dezelfde stappen voor elke paracord bloem.

 

Laatste bloem

Als je geluk hebt, past de laatste bloem exact in de overgebleven ruimte. Het kan ook zo zijn dat je te weinig ruimte hebt voor een hele bloem. Dan zijn er twee dingen die je kunt doen.

Je kunt ervoor kiezen om de laatste bloem slechts deels te knopen. Omdat de biothane over de laatste bloem zal komen te liggen, zal het niet opvallen dat de laatste bloem niet compleet is.

De tweede optie is om de resterende ruimte op te vullen door cobraknopen te maken. Ook hierbij geldt dat het niet op zal vallen omdat het biothane van de adapter dit zal bedekken.

Einde van de halsband

Nadat je de laatste bloem hebt geknoopt, begin je met het afwerken van de halsband. Het eerste dat je doet is het terugsteken van de twee opzettouwen. Je doet dit door deze strengen terug te steken door de opzetknopen.

 

Kralen toevoegen aan elke bloem

Nadat je deze koorden teruggestoken hebt, is het tijd om de bloemen af te maken door de schuifkralen toe te voegen. De video laat zien hoe je dit doen.

 

Elke bloem afwerken

Als je aan elke bloem de schuifkraal hebt toegevoegd ga je de elke bloem afzonderlijk afwerken. Dit lijkt misschien veel werk, maar in de praktijk valt dit reuze mee.

 

Wat te doen met paracordrestjes?

Heb je nog paracord over? Dan kun je ervoor kiezen een paracord sleutelhanger te maken in de vorm van een bloem, passend bij de halsband.

Paracord sleutelhanger in vorm van bloem met Aztec Sunbar knoop

Deze post delen

Meer posts van Tutorial

Meer posts van Paracord

Meer posts van Halsband

Terug naar overzicht