1 min leestijd
Door

Maak zelf een Helmy's Indianer halsband | Instructies DIY-kit

Knoop je eigen paracord hondenhalsband met de knoop Helmy’s Indianer. Hier vind je hoe je deze knoop van a tot z maakt.

DIY-pakket Helmy's Indianer with geknoopte halsband en materialenHeb je een Paracord DIY-kit "Helmy's Indianer - Maak je eigen hondenhalsband" aangeschaft? Op deze pagina vind je de aanwijzingen voor het knopen van deze halsband. Ook zonder dit pakket kun je uiteraard deze knopen maken, je kunt de benodigdheden vinden op de productpagina.

Het is handig om deze hulpmiddelen bij de hand te hebben:


Deze knoop is ontworpen door Helmy Stolwijk. Het pakketje en de bijbehorende instructies zijn ook in samenwerking met Helmy tot stand gekomen. Neem een kijkje op haar website Paradoggies en volg Helmy op Facebook!

Het begin van de halsband

Als je een hondenhalsband maakt, is de opzet een heel belangrijk deel van het knoopwerk. Je wilt natuurlijk niet dat je hond los kan raken, dus moet je zorgen dat de opzet veilig is.

Lengte van de halsband

Voordat je de opzet kunt gaan maken, moet je weten hoe lang deze moet worden. De regel die je met de producten uit dit pakket kunt aanhouden is: omtrek van de hondennek (in cm) - 7 cm.

Maak je de halsband voor een hond met een nekomtrek van 43 cm? Dan moet de lengte van jouw opzet 36 centimeter worden (43 cm - 7 cm). Op de foto hieronder zie je welk gedeelte dat is.
Opzet paracord halsband op knoopplank met indicatie wat opzetlengte is

Let op: dit zijn allemaal gemiddelde waardes. Lengtes kunnen afwijken door persoonlijke knoopstijlen. Bij deze lengte gaan we ervan uit dat je de adapter sluit ter hoogte van het middelste gaatje. Als de band dan toch iets te krap of te ruim is, kun je dat namelijk opvangen door te wisselen van gaatje. 

Je maakt een enkele opzet (Kosmetik 2.0) zoals je in de video kunt zien.

 

2 touwen samenvoegen

Om dit precieze patroon in de halsband te maken, moet je twee kleuren aan elkaar smelten. In de video hieronder zie je dit kunt doen. 

Let op: het is niet veilig om deze techniek te gebruiken voor de opzettouwen (kleur 1 in deze video). Zorg ervoor dat je de opzet altijd uit één stuk maakt. 

 

Knoop de Helmy's Indianer

Toen je dit pakket kocht, kon je ervoor kiezen kralen toe te voegen. Deze kralen worden pas aan het einde toegevoegd, nadat je de hele halsband verder helemaal hebt geknoopt. Je ziet aan het einde van de video hoe je dit doet.

Paracord halsband Helmy's Indianer knoop

Kleuren aan de opzet toevoegen

Voeg alle kleuren toe aan de opzet, zoals in de video getoond wordt. Ga je nog kralen toevoegen aan het eind? Dan moet je het micro cord samen met kleur 2 aan de opzet toevoegen.

Het micro cord houd je tijdens het knopen aan de kant. Hier doe je pas weer iets mee wanneer je de kralen zelf gaat toevoegen.

 

Het knopen zelf

Nu je alle kleuren aan de opzet hebt toegevoegd, is het tijd voor het knopen zelf. De video laat zien hoe je deze knoop maakt. Herhaal deze knopen tot je halsband de gewenste lengte heeft. 

 

De halsband afwerken

Het afwerken van deze knoop kun je hetzelfde doen als bij andere knopen met 4 kleuren. Hiervoor kun je de video hieronder met de afwerking van Graf Wutz gebruiken.

 

Kralen toevoegen aan de halsband

Nu kun je beginnen met het toevoegen van kralen aan de halsband. Zoals gezegd is dit optioneel, de halsband is zonder kralen ook mooi. 

Het is handig om een paracord naald voor micro cord te gebruiken. Je kunt als alternatief ook een kleine haaknaald gebruiken.

Rijg een kraal aan het micro cord en haal het micro cord onder kleur 2 door. Herhaal dit tot je de hele halsband hebt voorzien van kralen.
 

 

Wat te doen met touwresten?

Paracord sleutelhanger diamantknoopNa het knopen van je halsband heb je waarschijnlijk nog wat touw over. Het is zeker niet nodig om dit weg te gooien. Je kan dit touw onder andere gebruiken voor veters, armbandjes, keycords, maar ook voor sleutelhangers. 

Je kunt bijvoorbeeld een sleutelhanger maken met de diamantknoop. In de tutorial hieronder wordt een diamantknoop gemaakt als start van een hondenlijn, maar dit werkt precies hetzelfde voor een sleutelhanger. Beeld voor jezelf in dat de musketonhaak in het filmpje een sleutelring is.

Je kunt de knoop maken met zoveel strengen als je zelf wilt, want vanaf 3 strengen (of paren), blijft het principe hetzelfde. 

Na het maken van de diamantknoop kun je kralen toevoegen aan de uiteinden of deze uiteinden juist uit te rafelen met bijvoorbeeld een paracord naald. Je kunt er ook voor kiezen om knoopjes te leggen aan de uiteinden van de strengen.

Tutorial Diamantknoop

 

Deze post delen

Meer posts van Paracord

Meer posts van Tutorial

Meer posts van Halsband

Terug naar overzicht